Criminoloog over grote politieactie tegen drugs: "Snel aan de slag, criminele netwerken herstellen zich snel"

"Criminele netwerken gaan zich heel snel herstellen", zegt professor Criminologie Charlotte Colman (UGent) in een reactie op de grote politieactie van gisteren aan Radio 2 Antwerpen. Zij deed onderzoek naar internationale georganiseerde criminaliteit en drughandel. "Dus het is nu heel belangrijk om de informatie die verkregen is, voort te gaan onderzoeken." Want het is wel degelijk nooit gezien: "Het markante is - naast de omvang van het onderzoek - dat er zicht is verkregen op de top van organisaties. Die blijft normaal zelfs onzichtbaar voor de onderlagen."

"Ze hebben zeker een grote klap gekregen", zegt professor Criminologie Charlotte Colman aan Radio 2 Antwerpen. "Het is nu interessant om te zien welke gevolgen het in de toekomst zal hebben voor criminele organisaties." 

Gelijkaardig onderzoek in Nederland

Ze verwijst naar eerder onderzoek in Nederland, waarbij net zoals in het Belgische onderzoek, een gecodeerde berichtendienst werd gekraakt. Daar ging het om Encrochat, in ons land om Sky ECC. "Ook daar heeft de politie maandenlang mee berichten kunnen lezen. Dat onderzoek startte in 2017, maar leidt tot op vandaag tot strafzaken, drugsvondsten, laboratoria die ontmanteld worden en dergelijke. Het was echt een goudmijn aan informatie. Dus dat is zeker goed nieuws voor de Belgische justitie en politie."

In Nederland hebben we gezien dat het wel degelijk heeft geleid tot een verandering in de top van die organisaties

Charlotte Colman, professor Criminologie (UGent)

Maar ze wijst er ook op dat de speurders snel moeten zijn: "Veel van die gebruikers van Encrochat zijn na het platleggen van de dienst overgestapt op Sky ECC. Criminele netwerken passen zich enorm snel aan. Het is nu dus bijzonder belangrijk om met de informatie die ze gekregen hebben ook iets te gaan doen." 

Het is in elk geval veelbelovend dat de speurders wellicht zicht hebben gekregen op de hele organisaties: "Normaal zijn criminele netwerken zo georganiseerd dat zelfs de onderlagen geen zicht hebben op wie zich aan de top bevindt. Dat is normaal een hele puzzel om te leggen. In Nederland hebben we in elk geval gezien dat het wel degelijk heeft geleid tot veranderingen in de top van die organisaties."

Meest gelezen