Van "triest" tot "geen invloed op onze relatie met VK": zo reageert het Gemenebest op interview van Harry en Meghan 

In het Gemenebest - dat is het netwerk van 54 landen, vaak voormalige Britse kolonies, die nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk onderhouden - wordt kritisch gereageerd op het interview van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Het koppel suggereerde onder meer racisme bij leden van de koninklijke familie. De reacties gaan van "dit is triest" tot "het zal geen invloed hebben op de bilaterale relaties met het Verenigd Koninkrijk". Het Paleis meldde gisteren alvast dat het alle klachten, in het bijzonder die over ras, zal onderzoeken.

Het Gemenebest is een vrijwillig samenwerkingsverband van 54 landen, vele daarvan zijn ex-kolonies in Azië, Afrika of de Caraïben. Koningin Elizabeth is zelfs nog altijd - formeel - het staatshoofd van 16 van die landen. Het interview dat Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft gegeven aan de Amerikaanse talkshowpresentatrice Oprah Winfrey gaat ook hier over de tongen. De reacties zijn erg uiteenlopend.

Zo sprak Meghan Markle in het interview over hoe ze te maken kreeg met racisme. Bovendien voelde ze zich onbeschermd door de Britse koninklijke familie. Ze vertelde dat ze donkere gedachten had, maar geen hulp kreeg en zei dat het Britse koningshuis de roddels die over haar de ronde deden niet rechtzette. 

(Lees verder onder de foto)

© Capture TV CBS via Bestimage

Jamaicaanse man: "Ze werd buitenspel gezet"

In de straten van Jamaica hoor je dat heel wat mensen het ongehoord vinden dat Meghan Markle in het paleis te maken kreeg met racisme omwille van haar afkomst. "Als je deel uitmaakt van een gezin, getrouwd bent met een lid van de koninklijke familie, dan moet je worden geaccepteerd als echte familie. En niet gesegregeerd worden omdat je een andere achtergrond hebt of een andere kleur of geloofsovertuiging", vindt Jamaicaan Tommy Thompson. "Dat is triest."

Als je deel uitmaakt van een gezin, getrouwd bent met een lid van de koninklijke familie, dan moet je worden geaccepteerd als echte familie

Ook dat ze geen hulp kreeg voor haar mentale problemen vond hij ongehoord. "Ze wilde mentale hulp van de familie en niemand accepteerde het, niemand wilde ernaar kijken. Ze werd buitenspel gezet."

Bekijk de video met  reacties vanuit het Gemenebest en lees hieronder verder:

Videospeler inladen...

Keniaanse journaliste: "Koninklijke familie moet zichzelf onderzoeken"

Ook in Kenia is het interview groot nieuws. In het Afrikaanse land vinden ze eveneens dat er voor racisme geen plaats is, niet in het koningshuis, nergens in de wereld. "Als ze waar zijn (de beschuldigingen van racisme), dan is er een fout gemaakt. Dan zal de koninklijke familie de hand in eigen boezem moeten steken en om er sterker en met meer medelevend uit te komen", reageert de Keniaanse journaliste Josephine Mayuya. 

Indiase advocaat: "Reputatie koningshuis heeft er onder geleden"

In India deden de uitspraken van Meghan en Harry eveneens heel wat stof opwaaien. "Het is heel triest, want hoe hard mensen ook zo'n 40 à 50 jaar geleden voor hun rechten hebben gevochten, racisme komt nog steeds voor", zegt de 28-jarige advocaat Sunaina Phul. "Als de koninklijke familie dit denkt (…), dan maakt dit je verdrietig. Je weet niet wat je eraan moet doen."

De koninklijke familie is meer dan een monarchie. Mensen kijken er echt naar op. (...) Maar achter die elegante façade zitten gedachten die minder elegant zijn

Mensen kijken op naar het Britse koningshuis en deze zaak veroorzaakt reputatieschade, klinkt het nog. "De koninklijke familie is meer dan een monarchie. Mensen kijken er echt naar op. Mensen raken geïnspireerd door wat ze doen, wat ze dragen. Maar achter die hele elegante façade zitten gedachten die minder elegant zijn", vindt de 25-jarige schrijfster Minakshi Singh. "Dus de reputatie (van de koninklijke familie) heeft er zeker onder geleden."

Bekijk de video met reacties vanuit het Gemenebest en lees hieronder verder:

Videospeler inladen...

Jamaicaanse professor: "Queen niet langer erkennen"

Er komen ook erg scherpe reacties. Sommigen pleiten ervoor om de Britse Queen niet langer te erkennen als koningin. "Wat het voor ons zou moeten betekenen, is dat (...) we de koningin als staatshoofd moeten afzetten”, vindt de Jamaicaanse professor op rust Carolyn Cooper.

"Het is een beruchte instelling. Ze is verantwoordelijk voor de slavernij van miljoenen van ons. Het maakt deel uit van de hele erfenis van het kolonialisme. We moeten er vanaf. In de 21e eeuw kunnen we niet vasthouden aan de Queen als ons staatshoofd."

Bekijk de video met reacties vanuit het Gemenebest en lees hieronder verder:

Videospeler inladen...

Anderen reageren veel minder uitgesproken en veronderstellen dat het interview verder weinig invloed zal hebben op het Gemenebest. "Zal deze crisis gevolgen hebben voor de relatie tussen Kenia en het VK? Ik denk het niet", vult de Keniaanse journaliste Josephine Mayuya aan.

"Onze banden gaan vele jaren terug. We hebben bilaterale banden en we hebben handelsbetrekkingen, die niet zomaar beïnvloed kunnen worden door een familiekwestie. Het is een familiecrisis die intern moet worden aangepakt."

Alleen de toekomst kan uitwijzen hoe het koppel en het Britse koningshuis uit deze familiecrisis geraken. En in hoeverre dit dispuut binnen de familie een blijvende invloed zal hebben op het Gemenebest en de rest van de wereld. 

Meest gelezen