Man uit Roeselare heeft ezeltje dat "geld" kakt voor het goede doel: "Ezelsmest is beter dan paardenmest"

Piet Ternest uit Roeselare heeft een ezeltje dat geld kakt. Niet dat er echt goudklompjes uit komen, maar de mest die ezel Berry produceert wordt wel verkocht en brengt dus op die manier centen op. De opbrengst is voor vzw D.O.G.B.O.-Dogbo die 2 belangrijke projecten heeft in de gelijknamige stad in Benin in Afrika. 

Piet Ternest deed met zijn ezel Berry al 2 keer een meerdaagse wandeltocht om geld in te zamelen voor de vzw D.O.G.B.O.-Dogbo, telkens in het kader van De Warmste Week. Maar omdat die actie dit jaar anders verliep dan anders, door corona, moest Piet op zoek naar een alternatief. Deze zomer plant hij dan toch nog een gesponsorde trektocht met Berry, maar nu al verkoopt hij de mest van het dier. En die zou van uitzonderlijke kwaliteit zijn. 

"Ezelsmest is nog beter dan paardenmest", weet Piet. "Ezels zijn oorspronkelijk woestijndieren. Om daar te overleven moesten ze het maximum halen uit het eten dat ze konden samenscharrelen. Hun voeding wordt dus bijzonder goed verteerd, waardoor er geen zaden of kiemen meer zitten in hun stoelgang, waar dan later eventueel onkruid uit kan groeien."

Kansen voor mensen met beperking en ex-kindslaven

De opbrengst van de verkoop is voor 2 projecten die vzw D.O.G.BO.- Dogbo heeft lopen in Benin. "Ik heb de stad Dogbo leren kennen toen ik als ambtenaar voor de stad Roeselare werkte" vertelt Piet. "Roeselare heeft een stedenband met Dogbo. Vanuit het stadsbestuur lopen er al een aantal mooie projecten, maar we vonden dat er ook op andere vlakken steun nodig was en zo is de vzw ontstaan." 

Het ene initiatief dat de organisatie er lopen heeft heet "De Tuin van Toyo". Het is een opvangcentrum voor mensen met een beperking. "Je moet weten dat Dogbo en Benin het centrum zijn van de voodoo cultuur en binnen die cultuur worden beperkingen als iets zeer negatiefs gezien, als iets dat van kwade geesten komt. Mensen met een beperking worden daarom vaak weggestopt en zelfs letterlijk aan een ketting gelegd. Met "De Tuin van Toyo" overtuigen we familieleden om mensen met een beperking bij ons te laten komen en er een menswaardig bestaan te hebben."

Binnen de voodoo cultuur wordt een beperking gezien als iets dat van kwade geesten komt
Piet Ternest

Het andere project heet P.E.J.E.S en is een beroepsopleidingscentrum voor jonge meisjes die ooit zijn uitgehuwelijkt of als kindslaaf zijn verkocht. Piet Ternest: "Bij P.E.J.E.S kunnen die meisjes een opleiding volgen tot kapster of naaister. Nadien krijgen ze een startersset om een eigen zaakje op te starten."

Coronaveilige verkoop

De mest van Berry wordt verkocht in zakken van 10 liter, aan 5 euro per zak. Bestellen kan via "berryforlife.dogbo@gmail.com". "Mensen kunnen de mest coronaveilig bij ons komen ophalen", zegt Piet. "En als het niet te veraf is, willen we zelfs leveren aan huis. De mest opsturen met de post ligt uiteraard moeilijk", lacht Piet nog.

Meest gelezen