Proces van start tegen stadsbende voor gedwongen seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes

Twaalf vermoedelijke leden van de Brusselse stadsbende Fioul Gang staan vanaf vandaag terecht voor de correctionele rechtbank omdat ze verschillende jonge meisjes zouden hebben geprostitueerd. De zaak kwam aan het licht toen de politie in november 2019 een 16-jarig meisje uit Frankrijk kon bevrijden uit een woning in Ukkel.

Het 16-jarige slachtoffer was weggelopen van haar thuis in Frankrijk en belandde met haar vriendje in België. Die zou haar voor 2.000 euro hebben overgeleverd aan de Fioul Gang, een stadsbende uit Vorst en Sint-Gillis. Het meisje zou vervolgens gedwongen zijn om zich te prostitueren in de kelder van een woning in Ukkel en in verschillende hotelkamers. Ze werd daarbij bewaakt door verschillende jongeren, die allen lid waren van de stadsbende. De politie kon het meisje uiteindelijk bevrijden nadat een kennis haar herkende op een prostitutiewebsite waarop de verdachten een profiel hadden gemaakt op haar naam. 

In de eerste weken na de inval werden zeker negen verdachten opgepakt en aangehouden. Intussen zijn alle verdachten op vrije voeten in afwachting van de uitspraak van de rechtbank. Enkel Youness Z., de vermoedelijke leider van de stadsbende, zit zijn voorlopige hechtenis uit onder elektronisch toezicht. De 24-jarige man is geen onbekende voor het gerecht. Hij heeft al tientallen inbreuken op zijn strafblad staan en zou samen met zijn vriendin de afspraken met klanten hebben gemaakt voor het slachtoffer. Diezelfde vriendin zou ook zijn ingeschakeld om lingerie te kopen voor het meisje.

“We willen de niet-geïdentificeerde meisjes in dit dossier een gezicht geven”
Heidi De Pauw, CEO Child Focus

Tijdens het onderzoek werden nog verschillende slachtoffers van de bende geïdentificeerd. “Maar er zijn er ook een aantal waarvan de identiteit niet achterhaald kon worden”, zegt Heidi De Pauw van Child Focus, dat burgerlijke partij is op het proces. “We willen die meisjes een stem en een gezicht geven. Daarnaast willen we ook het signaal geven dat dit fenomeen, van gedwongen seksuele uitbuiting door een stadsbende, ook bij ons in België bestaat. Slachtoffers zijn zelden bereid om aangifte te doen. Vaak voelen ze zich geen slachtoffer of hebben ze angst voor represailles. We hopen dat de rechtbank de daders in dit dossier strenge straffen oplegt.”

Op het proces staan vandaag uiteindelijk twaalf beklaagden terecht. Het vonnis valt over enkele weken. 

Meest gelezen