Radio 2

Van uitnodiging tot opvolging na de prik: ontdek hier stap per stap hoe het er in een vaccinatiecentrum aan toegaat

Op dit moment worden in de vaccinatiecentra de eerste 85-plussers ingeënt. Daarna zal de rest van de brede bevolking achtereenvolgens in een van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen passeren. Ze zien er niet exact hetzelfde uit, maar je moet er wel overal dezelfde stappen doorlopen. Hoe bereid jij je het best voor op die prik? Hoe ziet zo'n bezoek aan het vaccinatiecentrum eruit? We zetten de verschillende stappen op een rij. 

Wie nu aan de beurt komt voor een vaccinatie moet daarvoor naar een vaccinatiecentrum gaan. Als het zover is, krijg je een uitnodiging waar en wanneer je verwacht wordt. Eenmaal daar moet je vier stappen doorlopen: onthaal, registratie, vaccinatie en opvolging. Lees hieronder wat elke stap precies inhoudt. 

Het is zover, je ontvangt een uitnodiging in je brievenbus, mailbox of inbox van je gsm. Daarin staan de data van vaccinatie en het vaccinatiecentrum waar je verwacht wordt. Deze afspraak kan je bevestigen, weigeren of - indien het echt niet anders kan - verplaatsen.

Geraak je niet in het vaccinatiecentrum? Dan kan je bellen naar het telefoonnummer dat op je uitnodigingsbrief staat. Je komt dan terecht bij je vaccinatiecentrum, waar ze zich zullen organiseren om een vaccinatie bij je thuis te laten plaatsvinden of vervoer te regelen.

Naar dat nummer kan je ook bellen als je hulp nodig hebt in het vaccinatiecentrum. Zij regelen dan een steward die je ter plaatse kan assisteren. Het is bovendien toegelaten om zelf een mantelzorger, helper of tolk mee te brengen.

Voor je naar het vaccinatiecentrum vertrekt, doe je best gemakkelijke kleren aan. Je moet je arm eenvoudig vrij kunnen maken voor de prik.

Bij aankomst in het vaccinatiecentrum moet je je handen ontsmetten en wordt je temperatuur gemeten. Vervolgens moet je langs het onthaal passeren. Daar checkt de onthaalmedewerker je identiteitsgegevens. Breng daarom zeker je uitnodiging of e-ticket mee en een identiteitsbewijs, zoals je e-ID of paspoort.

Kom zeker niet te laat op je afspraak want dan kan het zijn dat je die dag je vaccinatie niet meer krijgt. Als je te vroeg bent, zal je nog even buiten moeten wachten, anders brengt een medewerker je naar de registratie.

Je bezoek aan het vaccinatiecentrum zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Een verpleegkundige geeft je hier alle info over het vaccin. Jullie overlopen ook kort je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand, als een laatste check dat er geen redenen zijn waarom je niet gevaccineerd mag worden. Als je vragen hebt, kan je die hier stellen.

Je krijgt een vaccinatiekaart met de gegevens van het vaccin en de datum voor de volgende afspraak die je al bevestigde toen je een uitnodiging kreeg. Hou dit goed bij want je hebt het nodig voor je tweede spuit.

vaccinatiekaart

Na registratie is het tijd voor de prik. Dat gebeurt in de vaccinatieruimte. Per vaccinatielijn is er één type vaccin dat wordt toegediend. Goed voor 20 à 25 vaccinaties per uur.

En dan zit het er bijna op, maar eerst mag je nog een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een medewerker. Er is ook steeds een arts aanwezig die snel kan ingrijpen als er nevenwerkingen zouden optreden.

Als je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart, contacteer dan zeker je huisarts.

Het kaartje dat je kreeg bij registratie is geen bewijs van vaccinatie. Je kan wel via mijngezondheid.be je vaccinatie raadplegen zodra die geregistreerd is en daar het bewijs afprinten.

Weet ik welk vaccin ik krijg? En wat met mijn vruchtbaarheid? Het antwoord op jouw vragen over coronavaccins

In dit artikel vind je nog veel meer vragen en antwoorden over de Belgische vaccinatiestrategie en vaccins in het algemeen.

Meest gelezen