Foto Tinnenpot

Klein Gents theatergezelschap zoekt oplossing coronaveilige voorstellingen: "In doodlopende straat kunnen we 42 mensen zetten"

Theatervoorstellingen mogen weer plaatsvinden met hoogstens 50 toeschouwers en in openlucht. Theater Tinnenpot in Gent leent zich niet echt tot openluchtvoorstellingen. Maar directeur Decaluwe zocht en vond een oplossing: "We zetten de poort open tot in een doodlopend straatje". 

"Het theater is dood en het moet leven", zegt directeur Jo Decaluwe van theater Tinnenpot in Gent. "Het is veel te stil geweest het afgelopen jaar in de zalen." De ruimtes in het theatergebouw zijn wel een beetje gebruikt geweest, maar heel beperkt: "Voor repetities, muzikanten en acteurs. Ook voor video-opnames en fotoshoots. Het lijkt alsof mensen ineens door hebben dat je daar ook andere dingen kan doen." Geen kommer en kwel dus, maar toch geen écht theater ondertussen. Maar nu kan het dus weer wel.

Mijn poetsvrouw heeft uitgerekend dat we ongeveer 42 mensen kunnen zetten
Directeur Jo Decaluwe van theater Tinnenpot

Laadpoort openzetten

Sinds maandag mogen openluchtvoorstellingen binnen de theaterwereld opnieuw plaatsvinden, met maximum 50 personen tegelijk. Theater Tinnenpot wil daar ook in meestappen en heeft een oplossing gevonden om mensen in openlucht te ontvangen. Het gebouw heeft verschillende ruimtes en theatertjes binnen. Dus hoe het buiten kan was even zoeken, maar: "We gaan het doen in een 'laadpoort". Vroeger was dat hier een magazijn en die ruimte kan helemaal open. Het komt uit op een klein doodlopend straatje van 25 meter diep en 5 meter breed ongeveer. Mijn poetsvrouw heeft geteld en zei: Jo, we gaan 42 mensen kunnen zetten!", zegt hij geamuseerd.

Foto Tinnenpot

Doodlopend straatje

"Het is een doodlopend straatje en ik heb maar 1 buur. Ik ga die wel nog moeten overtuigen, maar dat gaat wel lukken hoop ik." Decaluwe is opgetogen: "Het leuke is dat er een pianiste uit Mons, Bergen, heeft gebeld en wil komen spelen. En mijnen Rus van de protestactie aan de Sint-Annakerk gaat ook komen." Decaluwe plant zelf ook een voorstelling en studenten van het K.A.S.K. (Koninklijk Academie voor Schone Kunsten in Gent) repeteren daar en willen er ook graag iets brengen.

Ik moet nog toestemming vragen aan de politie, maar ik vermoed dat ze dat niet gaat weigeren
Directeur Jo Decaluwe van theater Tinnenpot

De voorstellingen liggen nog niet helemaal vast, maar Decaluwe weet hoe hij het zal doen zodra alles in orde is. Hij gaat in de poort een podium zetten van ongeveer 80 centimeter hoog: "Stoelen heb ik zat en dan plan ik de voorstellingen om 20.00 's avonds. Het moet goed weer zijn natuurlijk, in april of mei." Hij moet wel nog eens polsen bij de politie of het mag: "Maar ik vermoed dat ze het niet gaat weigeren." 

Of er wat geld te verdienen valt met voorstellingen voor minder dan 50 personen? "De pianist en de Rus komen al gratis spelen, die willen dat. Het belangrijkste is dat er een beetje leven is in de buurt! En desnoods gaan we met de hoed rond", eindigt Decaluwe nog.

kasto80

Meest gelezen