Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vijf jaar cel voor twee Afghaanse tieners na brandstichting in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos zijn twee jonge Afghaanse migranten veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijf jaar. Volgens de rechter staken zij begin september de twee branden aan die het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos volledig hebben verwoest. 

De twee Afghaanse migranten waren 17 jaar op het moment van de feiten. Na de hoorzitting die meer dan zes uur duurde, werden beide jonge mannen naar een gevangenis gebracht waar minderjarigen en jongvolwassenen verblijven in Avlona, zo’n 45 kilometer ten noorden van Athene. 

De autoriteiten hadden in totaal zes jonge Afghaanse migranten opgepakt wegens brandstichting, vier zitten momenteel nog in voorhechtenis. Het gaat om niet-begeleide minderjarigen. De ngo die de migranten verdedigt, zegt dat er geen geloofwaardig bewijs is en gaat in beroep tegen de uitspraak.

De aangestoken branden veroorzaakten geen dodelijke slachtoffers, maar verwoestten het overvolle kamp Moria en lieten bijna 13.000 asielzoekers nog wanhopiger ronddwalen op het eiland. Nu leven de meesten in een nieuw tentenkamp op het eiland.

Moria
AFP or licensors

Meest gelezen