Brasserie Lizzie's Sluis

Brugse uitbaatster brasserie in Sluis enthousiast over mogelijke opening Nederlandse terrassen: "Champagne gedronken!"

Op 31 maart mogen de terrassen van cafés en restaurants in Nederland weer open, als de coronacijfers het op dat moment toelaten. "Ook met alleen onze terrasplaatsen is het zeker de moeite om dan weer klanten te ontvangen", zegt Liesbeth Van Os van Brasserie Lizzie's in Sluis. "Want gesloten of niet, wij moeten toch ons personeel doorbetalen."

Liesbeth Van Os uit Dudzele bij Brugge sprong een gat in de lucht toen de Nederlandse premier Mark Rutte aankondigde dat op 31 maart de terrassen van de horeca weer open zouden mogen. "We hebben meteen een glas champagne gedronken", zegt Liesbeth. "Al weten we pas zeker of we ons terras mogen openen als de coronacijfers dat toelaten eind deze maand."

"Enkel terras in Nederland wel rendabel"

Volgens Horeca Vlaanderen is het bij ons niet rendabel om alleen het terrasgedeelte te openen. "In Nederland ligt dat helemaal anders", vertelt Liesbeth. "In België moeten horeca-uitbaters hun personeel nu zelf niet betalen, in Nederland betaalt de werkgever het personeel wel 100 procent door. Dus het is eenvoudig: alle inkomsten zijn een stap vooruit." Horeca-uitbaters krijgen in Nederland een beperkte financiële compensatie van de overheid om de lonen van hun medewerkers uit te betalen.

Terras niet plots stampvol zetten

Er zullen ook in Nederland hoe dan ook nog veel beperkingen zijn bij de heropening. "Ons terras in Sluis zal niet plots stampvol mogen zitten", zegt Liesbeth nog. "Vorige zomer mochten ook maximaal 4 klanten aan één tafel zitten met ook anderhalve meter afstand tussen de stoelen."

Meest gelezen