Uitvinder van cassettebandje Lou Ottens overleden

In het Brabantse Duizel, net over de grens in Nederland, is Philips-uitvinder Lou Ottens op 94-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de krant De Telegraaf.  Ottens was destijds hoofd productontwikkeling bij de Belgische vestiging van het Eindhovense bedrijf Philips in Hasselt. Hij ontwikkelde er in de jaren zestig samen met zijn team het cassettebandje.  De muziekcassette werd een enorm succes, er werden er naar schatting wereldwijd zo'n 100 miljard van verkocht. De muziekcassette maakte muziek ook mee toegankelijk voor het grote publiek.

De compacte cassette die Ottens en zijn team uitvond, werd in 1963 gelanceerd. Hij had er toen naar eigen zeggen totaal geen idee van dat ze iets baanbrekends hadden uitgevonden. Tot aan de komst van de compact disk - waarvan Ottens ook mee aan de wieg stond - was het naast vinylplaten een heel populaire muziekdrager. Zeker toen in de jaren 80 de walkman (een draagbare cassettespeler met koptelefoon) werd uitgebracht.

Ottens wilde met zijn uitvinding vooral iets doen aan de - in zijn ogen - enorm onhandige audiospoelen die in die tijd met bandopnemers werden gebruikt. Met de cassette ontwikkelde hij iets dat veel kleiner en veel gebruiksvriendelijker was.

Wij waren kleine jongens die leuk aan het spelen waren

Lou Ottens, uitvinder cassettebandje

Op het moment dat Ottens en zijn team met de ontwikkeling van de cassette bezig waren, was hij zich niet bewust van de mogelijke impact. In een interview in een Eindhovens dagblad zei hij: “Welnee. Wij waren kleine jongens die leuk aan het spelen waren. We hadden niet het idee dat we met iets groots bezig waren. Het was een soort sport."

Nostalgie

Voor veel veertigers en vijftigers zijn cassettebandjes echt jeugdsentiment. Veel muziekliefhebbers hebben er jaren muziek op verzameld en beluisterd. Velen postten de afgelopen dagen dan ook hun dankbaarheid aan de man op de sociale media. De meesten kenden zijn naam niet, maar konden zich niet voorstellen hoe ze hun jeugd zouden hebben doorgebracht zonder zijn uitvinding.

Meest gelezen