Vakbonden plannen bedrijfsstakingen op 29 maart, vooral in industrie

Op 29 maart plannen de twee grote vakbonden ACV en ABVV stakingen in een aantal bedrijven, vooral in de industrie, en verspreid over het hele land. Ze voeren opnieuw actie voor hogere lonen in de privésector. 

De onderhandelingen over loonopslag met de werkgevers zijn helemaal vastgelopen. De werkgevers houden vast aan een loonsverhoging van 0,4 procent, bovenop de index. Want veel bedrijven hebben het moeilijk door de coronacrisis, beklemtonen de werkgevers, en hebben géén ruimte om meer opslag te geven.

Maar een loonsverhoging van maximaal 0,4 procent is een aalmoes, zeggen de vakbonden, voor de vele werknemers die in coronatijden óf hard gewerkt hebben óf loonverlies hebben geleden.  De vakbonden willen vrij onderhandelen over méér opslag, zeker in bedrijven die het goed doen. 

De stakingsacties op 29 maart in een aantal bedrijven van de privé-sector zijn een initiatief van de twee grote vakbonden, het christelijke ACV en het socialistische ABVV. De kleinere liberale bond ACLVB doet niet mee, om de  onderhandelingen met de werkgevers alsnog een kans te geven. 

Meest gelezen