Hond of kat mag vanaf volgend jaar baasje bezoeken in het ziekenhuis in Sint-Truiden 

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden start binnenkort met de bouw van een buitenpaviljoen, waarin huisdieren hun baasjes kunnen bezoeken. Vanaf het voorjaar van 2022 zullen patiënten daar wat tijd kunnen doorbrengen met hun kat of hond.

Psychologe Nele Kerkhofs is één van de bezielers van het project en kent de behoefte van veel patiënten om hun huisdier te kunnen zien. “Oncologische patiënten maken een zware tijd door. Met het onco- en palliatief team in Sint-Trudo staan wij hen zo goed mogelijk bij. Verschillende patiënten vertelden dat het hun grote wens is om hun huisdier te kunnen zien tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, omdat ze daar grote troost uit kunnen halen. Anderzijds zijn mensen ook bezorgd over hun huisdier dat hen mist. Ook het afscheid nemen van hun trouwe viervoeter in eindelevensfase kan een heel groot verschil betekenen voor mensen. Enkele keren hebben we dat buiten kunnen doen, maar dat is natuurlijk niet in elk seizoen praktisch te regelen.”

Als patiënten hun huisdier kunnen zien in het ziekenhuis, halen ze daar grote troost uit

Psychologe Nele Kerkhofs

In het UZ Brussel hebben ze nu al zo'n ontvangstruimte, Villa Samson. “Ons  paviljoen zal bestaan uit een aparte, ingerichte en verwarmde ruimte, zeg maar een 'outdoor living' in de binnentuin van het ziekenhuis. Uiteraard moet het een veilige omgeving worden die voldoet aan alle hygiëne- en onderhoudsvoorschriften. Ook bedlegerige patiënten zullen we vlot tot daar kunnen brengen,” vult Nele Kerkhofs aan.

Het ziekenhuis kan rekenen op een heel aantal sponsors en sympathisanten. Zo heeft Fighters Against Cancer zich onlangs geëngageerd om hun opbrengsten aan dit project af te staan. 

Meest gelezen