CLI

Minister Verlinden (CD&V) wil uitbatingsvergunning na politieactie: "Tegen pizzeria's waar nooit een pizza buitenging"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt aan een nieuwe wet waarmee restaurants die gebruikt zouden worden om drugsgeld wit te wassen, makkelijker gesloten kunnen worden. Ze kondigt een systeem van uitbatingsvergunningen aan waardoor lokale besturen beter kunnen ingrijpen tegen dergelijke malafide ondernemers. "We kennen allemaal zogenaamde pizzazaken waar nog nooit een pizza is buitengedragen", aldus Verlinden. 

Minister Verlinden reageert met haar nieuwe systeem (dat nog in de voorbereidingsfase zit) op de grote politieactie van gisteren. De politie viel binnen op meer dan 200 adressen en pakte 48 mensen op in een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit en drugshandel. 

Heel wat illegaal drugsgeld komt vaak via witwaspraktijken terecht in de reguliere economie. "We moeten die malafide ondernemers tegengaan", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1.

Uitbatingsvergunning

 "We kennen allemaal de zogenaamde pizzeria's waar nog nooit een pizza is buitengedragen. Ik heb een wetgevend initatief in voorbereiding om met uitbatingsvergunningen lokale besturen beter te wapenen tegen zo'n illegitieme ondernemingen", aldus Verlinden. Nu moet men zich vaak beroepen op andere wetgeving, zoals de milieu- of arbeidswetgeving. "Door mijn intiatief zouden ook de financiële stromen onderzocht kunnen worden (...) We werken de teksten nu uit, omdat we evenwicht moeten bewaren tussen economie en privacy."

Herbeluister hier het gesprek met Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1 (en lees daaronder verder):

Verlinden wil dus dat burgemeesters zogenaamde restaurants of bedrijven - die zouden fungeren als dekmantel om crimineel geld wit te wassen - makkelijker kunnen sluiten. 

Al extra vacatures

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maakte zich gisteren in "Terzake" ongerust dat - nu er toegang is tot het communicatiesysteem - er te weinig middelen zouden zijn om het onderzoek ook verder te voeren. "De cavalerie moet nu komen", aldus De Wever. Verlinden reageerde dat er meer middelen naar de federale gerechtelijke politie moeten vloeien. "Die werf is op tafel gelegd bij de regering", aldus de minister.

Maar er is wel al wat gebeurd, ging ze verder. "We moeten de criminaliteit een stap voor blijven (...) Er is ondertussen een strategisch plan opgesteld, om te kijken welke keuzes er gemaakt moeten worden (...) We hebben al extra geïnvesteerd in de rekrutering, in de eerste plaats van IT-profielen. Er staan vacatures open (...) Maar de equipe staat er, er is ook hulp geweest van Europol." In de beleidsverklaring van minister Verlinden was al opgenomen dat er extra mensen en middelen zouden worden voorzien, dat er nu 450 vacatures zijn uitgeschreven is wel een nieuw gegeven. 

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met minister Verlinden in "Het Journaal": (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Er staan vacatures voor IT-profielen open bij de politie

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

"Unieke politieactie"

Verlinden reageerde in "De ochtend" ook op de enorme politieactie zelf. "Dit is ongezien, in veel buurlanden hebben ze dit soort operaties nooit gezien. Dit is niet te onderschatten. De methoden die de politie gebruikt heeft, zijn ongezien", aldus Verlinden, verwijzend naar de versleutelde telefoons die de politie kon hacken.

Bij de 48 mensen die gisteren alvast werden opgepakt, zitten ook advocaten. Het werk is nog niet volbracht, geeft ook Verlinden toe. "Op basis van de berichten die we al hebben "gedecrypteerd" hebben we kunnen vaststellen dat de criminaliteit overal zit, ook bij bepaalde administraties en diensten. Ik wil daar niet op vooruitlopen, want het onderzoek moet nog gevoerd worden. Maar het is bekend dat zo'n criminele organisaties hun tentakels hebben, ook in de bovenwereld." Minister Verlinden maakt zich zorgen dat er ook infiltratie is van de criminaliteit in de politiediensten. "Een terechte ongerustheid", volgens haar.

Meest gelezen