Vlaams Parlementsvoorzitter Homans over moord Beveren: "Waar is verantwoordelijkheid van ouders verdachten?" 

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans wijst naar de "verpletterende verantwoordelijkheid van de ouders", in de zaak van de gewelddadige dood op een 42-jarige man in Beveren. De drie verdachten in het onderzoek zijn minderjarig. 

De moord in Beveren op de 42-jarige homoseksuele man was mogelijk geïnspireerd vanuit homohaat, al staat dat nog zeker niet vast. In elk geval zijn er de voorbije dagen vanuit de holebigemeenschap en de brede maatschappij heel wat reacties op het voorval gekomen, en ook vanuit de politiek.

Aan het Vlaams Parlement hangt bijvoorbeeld de regenboogvlag uit. "Om een statement te maken", verklaart Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. "De vlag zal er blijven hangen tot de man in kwestie begraven kan worden", zei ze in "Villa Politica".

In het algemeen heeft de overheid in ons land al heel wat gedaan om homohaat aan te pakken en te strijden voor gelijke rechten, stelt Homans. "Maar de overheid kan altijd meer doen", klinkt het. "Maar concreet voor deze case stel ik me de vraag: waar is de verantwoordelijkheid van de ouders?", aldus Homans.

Drie verdachten in de zaak zijn namelijk minderjarig. "De ouders hebben absoluut een zeer grote verantwoordelijkheid in de opvoeding van hun kinderen. Hoe kan het dat kinderen van 16 en 17 midden in de nacht ergens zijn zonder dat de ouders weten waar en dan nog zonder dat ze weten wat ze aan het doen zijn? Ouders hebben een zeer verpletterende verantwoordelijkheid wat hun ouderlijk gezag betreft. Dat zijn ze duidelijk niet nagekomen."

Bekijk het interview met Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Ook tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement werd er verder ingegaan op de moord in Beveren, die mogelijk vanuit homohaat werd gepleegd. De parlementsleden betuigden hun medeleven en stelden de vraag aan Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) hoe de strijd tegen homohaat zou worden aangepakt.

Volgens Somers moet er vanuit politie en gerecht een “nultolerantie” worden gehanteerd tegen homofobie, al is dat een federale bevoegdheid. Vlaams ministers Somers spreekt zelfs over een “cultuuromslag” die nodig is, “als blijkt dat tussen 2013 en 2017 75 procent van de 4.492 geregistreerde dossiers geseponeerd werden”.

Maar ook het Vlaams beleid “kan en moet meer doen”, aldus Somers. Hij zit morgen samen met holebiverenigingen daarover. De Vlaamse regering werkt sowieso al aan verschillende punten. “Zelf ga ik in het kader van de strijd tegen radicalisering en extremisme van homohaat een wezenlijk onderdeel maken”, zei minister Somers. 

Bekijk het debat in het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen