Videospeler inladen...

VS-president Joe Biden krijgt groen licht van het Congres voor zijn economisch stimulansplan van 1.900 miljard dollar

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zoals verwacht het enorme sociaaleconomische hulppakket van president Joe Biden goedgekeurd. Vrijdag zal Biden het plan ondertekenen en dan kan het in werking treden. Het plan voorziet voor 1.900 miljard dollar steun aan de Amerikaanse bevolking, bedrijven en lokale overheden.

In de Verenigde Staten heeft nu ook het Huis van Afgevaardigden het economisch relanceplan van president Biden goedgekeurd. Dat was eerder al gebeurd, maar omdat er tijdens de goedkeuring in de Senaat wijzigingen waren aangebracht aan het ontwerp, moest de stemming opnieuw plaatsvinden in het Huis. Dat is dus gelukt.

Vrijdag zal president Joe Biden het wetsvoorstel ondertekenen waardoor dat wet wordt en in werking kan treden. De VS maakt dan 1.900 miljard dollar -net geen 1.600 miljard euro- vrij om gezinnen, kleine en middelgrote ondernemingen en lokale overheden te ondersteunen. 

Dit is een historische overwinning voor het Amerikaanse volk... er is echt hoop

VS-president Joe Biden

Het is de eerste grote overwinning voor president Biden in het parlement en op die manier kan hij zijn stempel zetten op het beleid. Een goedkeuring was wel min of meer verwacht, want zijn Democratische partij heeft een meerderheid in het Huis. 

In een eerste reactie sprak president Biden vanavond over "een historische overwinning voor het Amerikaanse volk". "Er is hoop, er is licht aan het einde van de tunnel", zei hij. Hij benadrukte het belang van vaccinaties die de enige manier zijn om uit de huidige crisis te geraken. 

De goedkeuring van het relanceplan heeft zich ook meteen laten voelen op de Amerikaanse beurs. De Dow Jones-index sloot vandaag af op een recordhoogte van 32.297,02 punten. Het is de eerste keer dat de bekende index bij de sluiting op Wall Street de kaap van 32.000 punten overschrijdt.

Veel geld, maar voor wie?

Met 1.900 miljard dollar gaat het om een enorm stimulansplan waarmee president Biden de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis in de Verenigde Staten wil aanpakken. 

Van dat bedrag wordt 400 miljard dollar besteed aan het uitkeren van een cheque van 1.400 dollar voor de meeste Amerikaanse burgers. Nog eens 350 miljard dollar gaat naar de overheden van de deelstaten en lokale overheden. Er is ook steun voor werklozen, voor gezinnen met kinderen en voor de verdeling van coronavaccins. Er waren al eerder economische steunmaatregelen, maar die waren vooral bedoeld voor ondernemingen. Met het huidige pakket wil Biden zijn sociaal gelaat tonen. 

"Het is veel meer dan alleen een hulp- of noodplan", analyseert onze correspondent Björn Soenens. "Het is een levenslijn voor miljoenen burgers, bedrijven en lokale overheden. Bovendien kan het een stuk van de sociale geschiedenis veranderen. Voor het eerst zal er in de Verenigde Staten een kinderbijslag zijn. Dat zou de kinderarmoede kunnen halveren."

Correspondent Björn Soenens in de VS: "Het is een grote overwinning voor Biden". Bekijk hier zijn verslag in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ideologie zweefde over het relanceplan

De voorbije weken is gepoogd om een gezamenlijke goedkeuring van het plan van president Biden door het parlement te krijgen via de twee grote partijen, maar het water bleek veelal te diep. (Lees verder onder de foto).

President Joe Biden zal in zijn nopjes zijn: vrijdag ondertekent hij een van de grootste relanceplannen ooit.
AFP or licensors

De Democraten steunden het plan van hun president, maar er was wel een verschil van mening tussen de zogenoemde progressieve vleugel en de meer centrumgerichte Democraten over de details. De Republikeinen waren grotendeels tegen omdat het plan "te veel zou kosten" en "bol stond van verkwistende progressieve maatregelen". 

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis en dus werd het plan met een ruime meerderheid goedgekeurd, met 220 stemmen voor en 211 tegen. Slechts een Democraat stemde tegen, naast alle Republikeinen. Het plan was eerder goedgekeurd in de Senaat. Volgens peilingen stellen veel Amerikaanse burgers hun hoop op het plan. De coronacrisis heeft zwaar toegeslagen in het land en veel mensen hopen op steun van bovenaf.

Volgens voorstanders gaat het plan zeven miljoen banen opleveren, de kinderarmoede halveren en de economische groei in de VS aanzwengelen. Enkele kritische economen vrezen evenwel voor het aanwakkeren van inflatie. Zeker is het dat een dergelijk groot plan een stevige impact zal hebben op de economie en het sociale leven.

Senaat bevestigt Merrick Garland als minister van Justitie

Vanavond heeft de Amerikaanse Senaat rechter Merrick Garland goedgekeurd als de nieuwe minister van Justitie. Garland was voorgesteld door president Joe Biden. 

Merrick Garland werd in 2016 door de vorige Democratische president Barack Obama voorgedragen als rechter in het Hooggerechtshof, maar de Republikeinse meerderheid weigerde daarover te stemmen tot negen maanden later de Republikeinse president Donald Trump zijn eigen kandidaat-opperrechter liet benoemen. Nu komt Garland dus terug als minister van Justitie.

Toenmalig vicepresident Biden, president Obama en Merrick Garland in 2016.

Meest gelezen