De Faroereilanden leven vooral van visserij en het kweken van zalm. Foto: Eileen Sanda.

Van de Faeröer over de Egeïsche Zee tot de Azoren: deze eilanden in en rond Europa zijn "coronavrij" verklaard

Steeds meer kleine eilandjes in en rond Europa worden "coronavrij" verklaard. Dat opent de deur naar de terugkeer van buitenlandse toeristen en biedt perspectief aan anderen elders op het continent. Het gaat vaak om kleine afgelegen eilanden met weinig inwoners, maar je moet ergens beginnen. 

"Covid free" of "coronavrij", het zijn termen die u wellicht de komende weken en maanden wel meer gaat horen, naarmate de vaccinatiecampagnes voortschrijden en het leven opnieuw normaal wordt, mogelijk zelfs het "oude normaal". Ook het meer bekende woord "toerisme" valt steeds meer. 

Zalm "behoedde" de Faeröereilanden

Eind vorige maand, op 26 februari, werden de Faeröereilanden ten noorden van Schotland officieel "coronavrij" verklaard. Sindsdien is het coronavirus er niet meer te bespeuren, zegt de lokale premier Bardur é Steig Nielson aan de Britse krant The Guardian. De Faeröer maken deel uit van Denemarken, maar zijn een zelfbesturende archipel in de noordelijke Atlantische Oceaan. Er wonen ongeveer 50.000 mensen. 

Die hadden al niet zo heel veel last van het virus en de geïsoleerde ligging zit daar natuurlijk voor veel tussen. Toch zijn er ook andere factoren die niet toevallig zijn. Zo heeft de lokale overheid van in het begin van de epidemie de inwoners gewaarschuwd en uitgelegd wat er moest gebeuren, weliswaar zonder dat dat bij wet werd opgelegd. Een andere factor was de erg hoge testcapaciteit op de Faeröer. Naar eigen zeggen slaagde de overheid erin om dagelijks 5 tot 7 procent van de bevolking te testen, wat de verspreiding van het virus fors bemoeilijkte. 

Dat de Faeröer zo veel konden testen, komt grotendeels door de zalm, die er lokaal gekweekt en uitgevoerd wordt. Ziektes onder die vissen kunnen de economie onderuithalen en dus beschikt het gebied over uitgebreide testfaciliteiten. Die werden het voorbije jaar omgevormd om ook mensen te testen. (Lees verder onder de zalm).

De laboratoria die zalm testen, schakelden over naar mensen.
AP2008

Kleine Griekse eilandjes voltooien vaccinatie

De Faeröer zijn al niet meer alleen. Sinds begin deze maand is ook Kastelloriza, het kleine Griekse eilandje voor de kust van Turkije, bevrijd van de epidemie. Alle 520 inwoners hebben elk twee doses gekregen van het vaccin van Pfizer/BioNTech. (Lees verder onder de foto).

Op het eiland Kastellorizo vlak voor de Turkse kust wordt uitgekeken naar het toerisme.

Intussen zijn al twaalf van die kleine Griekse eilandjes in het oosten van de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee volledig met vaccins bediend. Ze maken zich klaar om de volgende maanden opnieuw toeristen (en dus inkomsten) te verwelkomen.

De Griekse regering heeft bij de vaccinatie de voorrang gegeven aan de inwoners van de kleinere afgelegen eilanden om die zo snel mogelijk "clean" te krijgen en dus open te stellen voor de toeristische sector. In Griekenland wonen 11 miljoen mensen. Een miljoen Grieken hebben al een eerste dosis van Pfizer ontvangen, voor 356.000 is er al een volledige vaccinatie.

Corvo, een eiland dat deel uitmaakt van de Azoren

Ook op het Portugese eiland Corvo is nu 90 procent van de inwoners twee keer gevaccineerd met het vaccin van Pfizer. Het gaat weliswaar om slechts 322 mensen van boven de 16 jaar, maar het eiland is dus ook "beveiligd". (Lees verder onder de foto).

Een krater van een uitgedoofde vulkaan op Corvo in het westen van de Azoren. Foto: Samuel Monteiro Domingues.

Corvo ligt in het uiterste westen van de autonome eilandengroep van de Azoren in de Atlantische Oceaan en ligt zowat halfweg Noord-Amerika en  Europa. Ook hier is dus sprake van een erg geïsoleerd eiland met een kleine bevolking. In heel Portugal is nu ongeveer 9 procent van de bevolking ten minste een keer gevaccineerd en het aantal besmettingen is de voorbije maand fors gedaald. 

Ook Italië herovert stilaan terrein op het virus, zij het erg beperkt. Ook hier gaat het om kleine eilandjes zoals Linosa nabij het meer bekende Lampedusa, ergens halfweg tussen Tunesië en Sicilië en enkele kleine eilandjes voor de kust van Zuid-Italië of in de Adriatische Zee waar het virus al een hele tijd niet meer opgemerkt is. Op sommige eilandjes is er nooit corona geweest. 

Meest gelezen