Nico Callens

Wandelaar komt om het leven bij stormweer, veel schade over het hele land

Het stormweer dat over ons land trekt, heeft een dodelijk slachtoffer geëist: in Aalter kwam een wandelaar onder een boom terecht. Op verschillende plaatsen in ons land is er ook zware materiële schade. Het nummer 1722 is geactiveerd en verschillende parken en openbare plekken zijn gesloten.

Nog altijd worden er in ons land rukwinden van 60 tot 80 kilometer per uur gemeten, maar het ergste van de storm (die geen naam kreeg) is voorbij. De hevigste rukwind werd gemeten in Stabroek, in Antwerpen, daar werd een windsnelheid van 108 kilometer per uur vastgesteld. 

Over het hele land schade

In het Oost-Vlaamse Aalter is een 68-jarige wandelaar om het leven gekomen door een omvallende boom. De storm die over ons land raast, eist zo een eerste dodelijk slachtoffer. Zijn vrouw (59) werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Met gemeten rukwinden tot 107 kilometer per uur veroorzaakt de storm ook veel materiële schade en dat over het hele land. Vooral in West-Vlaanderen werd de brandweer overspoeld door honderden oproepen. Zo is in Roeselare het dak van een school gewaaid. Niemand raakte gewond. "We hebben geluk gehad dat het niet een uur eerder of een kwartier later, tijdens de pauze, gebeurd is", vertelt de directeur bij Radio 2.

BEKIJK de video van de Vrije Secundaire school Barnum in Roeselare en/of lees verder:

Videospeler inladen...

In Antwerpen kreeg de brandweer honderden oproepen. In Aartselaar, Antwerpen, is een boom omgewaaid op het dak van een wokrestaurant. Het dak raakte beschadigd. De boom viel eerst op het dak en nadien op het voet- en fietspad voor het restaurant. Ook in de rest van de provincie waaiden er verschillende bomen om, die dan terechtkwamen op de rijbaan, het fiets- of voetpad. 

Lees verder onder de foto van de schade in Aartselaar:

In het Limburgse Zonhoven is een grote tent van een paardrijdclub weggevlogen. In de tent worden normaal gezien lessen gegeven voor kinderen en jongeren, maar door het stormweer was de tent al gesloten. Niemand raakte dus gewond, maar de vernieling op het terrein is wel groot.

Lees verder onder de foto van de schade in Zonhoven:

Aan het Oud Gerechtsgebouw in Gent heeft een omgewaaide boom verschillende auto's beschadigd.

De Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 tijdelijk geactiveerd. Je kan het nummer 1722 bellen als je hulp van de brandweer nodig hebt, maar er geen risico is op levensgevaar. Als er wel iemand in gevaar verkeert, dan moet u het noodnummer 112 bellen.

Uit voorzorg blijven ook verschillende parken, bossen en openbare plekken in ons land gesloten. In Antwerpen is ook het vaccinatiedorp Spoor Oost tijdelijk dicht door de hevige wind. De vaccinaties worden momenteel voortgezet in de Lotto Arena. In Brugge is het Belfort gesloten voor bezoekers.

Beperkte impact NMBS en Brussels Airport

Momenteel is het treinverkeer onderbroken op de spoorlijn Beringen-Hasselt en tussen Diest en Hasselt, vanwege bomen die dreigen om te vallen of voor takken in de bovenleidingen. Er worden vervangbussen ingelegd. Eerder op de dag reden om dezelfde redenen een tijdlang geen treinen tussen Dendermonde en Zele en tussen Leopoldsburg en Mol.

Op Brussels Airport was er geen impact voor het passagiersverkeer. Er werden geen vluchten geschrapt en er waren geen noemenswaardige vertragingen. "De activiteiten op het tarmac werden een kwartiertje stilgelegd. De windstoten waren niet dusdanig dat het problematisch was", zegt woordvoerster Ishane Chioua Lekhli.

Lees voort onder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Weerman Frank Deboosere: "Volgende dagen wind en regen à volonté"

"We zagen de bewolking gisteren al toenemen en dat werd gevolgd door regen", zegt weerman Frank Deboosere.  Dat is het begin van een hele reeks regengebieden die de volgende dagen van west naar oost over ons land trekken. In sneltempo, met veel wind." De verantwoordelijke? "Een serieuze depressie met stormallures tussen Schotland en IJsland. We krijgen de volgende dagen regen en wind à volonté. We zullen onze paraplu nodig hebben de komende dagen en we zullen hem stevig moeten vasthouden."

BEKIJK hier het weerbericht van 13 uur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen