Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Yahya Sinwar herverkozen als leider Hamas

Yahya Sinwar is verkozen voor een nieuwe ambtstermijn van vier jaar aan het hoofd van de islamistische organisatie Hamas. Dat heeft de organisatie meegedeeld. Hamas is de Palestijnse, islamistische verzetsbeweging die in de Gazastrook de facto het bestuur in handen heeft.

De Hamas-topman haalde met 167 van de 320 stemmen de meerderheid van de stemmen, aldus Hamas-getrouwe Palestijnse media. Sinwar staat sinds 2017 aan het hoofd van de beweging die de Gazastrook bestuurt en door de Europese Raad als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Stichtend lid militaire vleugel

Sinwar was een van de hoogstgeplaatste Hamas-leden die bij een gevangenenruil in oktober 2011 vrij kwam. Hij is een stichtend lid van de militaire vleugel van Hamas op de Gazastrook. Voor zijn rol in de ontvoering en moord op de Israëlische soldaat Nachshon Wachsman was hij viermaal ter dood veroordeeld.

De herverkiezing van Sinwar komt er in aanloop naar de verkiezingen in de Palestijnse gebieden in mei.

Yahya Sinwar, (R)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen