Foto: LCL
© DYOD

1 jaar lockdown: hoe thuiswerk, online winkelen en gamen ons internetverkeer deden ontploffen

Een datum voor de geschiedenisboeken: op 13 maart 2020, morgen een jaar geleden dus, maakte ons land kennis met het fenomeen lockdown. Scholen en niet-essentiële winkels gingen dicht en thuiswerken werd de norm. Bij Bnix, de beheerder van het internetknooppunt in ons land, zien ze dat het internetverkeer in één jaar tijd met 40 procent is gestegen. Het videobellen met  Microsoft Teams is afgelopen jaar meer dan verdubbeld.  En ja, we kookten massaal in ons kot: de website van "Dagelijkse kost" met Jeroen Meus werd 30 procent meer bekeken. 

Een jaar geleden besliste de toenmalige regering om alles op slot te zetten. De niet-essentiële winkels, cafés, restaurants en scholen gingen dicht. En wij moesten allemaal gaan telewerken. Voor veel bedrijven was dat totaal nieuw. Zij moesten behelpen. Oude laptops werden onder het stof vandaan gehaald; mensen moesten in sneltempo leren hoe dat moest, videobellen. Sommige winkels openden noodgedwongen een webshop, want alleen zo konden ze nog geld verdienen.  

Heel druk op het "rondpunt"

Dat allemaal zorgde ervoor dat het internetverkeer in ons land op één jaar tijd met maar liefst 40 procent is gestegen. De grootste stijging die Bnix in de afgelopen jaren heeft kunnen vaststellen. Bnix is een overheidsdienst die in 1995 werd opgericht. Zij beheren het “rondpunt” van het internet en hebben een goed zicht op hoeveel verkeer er daarop zit. Daarnaast heb je de zusterorganisatie Belnet, die werd in 1993 opgericht om de universiteiten, universitair ziekenhuizen, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen in ons land digitaal met elkaar te verbinden.

“Wij beheren een gigantisch rondpunt waarop verschillende autosnelwegen aankomen”, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Bnix aan VRT NWS. “Op dat rondpunt heb je aan de ene kant de telecomoperatoren, zoals Proximus, Telenet en VOO (de Franstalige kabeldistributeur, red.). Zij sluiten het internet bij jou thuis aan. Aan de andere kant zitten de bedrijven die internetdiensten aanbieden, zoals Netflix of Facebook en de aanbieders van de grote cloudinfrastructuren zoals Amazon en Microsoft. Zij komen allemaal samen op die rotonde.”

Amazon en Microsoft beheren de gigantische datacenters die ervoor zorgen dat wij dingen online kunnen doen zoals een film streamen of een betaling uitvoeren. 

Internetverkeer stijgt en piekt

We spoelen even terug. Begin maart vorig jaar besefte de federale regering dat de pandemie zware gevolgen ging hebben. Op 12 maart, vandaag exact een jaar geleden, nam de regering een aantal drastische maatregelen die de sociale contacten zoveel mogelijk moesten verminderen. Op 13 maart om middernacht ging de horeca dicht, op 14 maart ook de niet-essentiële winkels en op 16 maart sloten de scholen. Daarnaast werd het telewerken de norm.

Vroeger zagen we dat het gebruik van het internet zijn piek in de avond haalde, nu halen we dat in de loop van de dag

“We zagen toen dat het internetverkeer sterk begon te stijgen omdat alles online gebeurde. Die stijging heeft zich het hele jaar doorgezet”, zegt Dirk Haex. Tijdens de eerste lockdown haalden we pieken tot boven de 400 gigabit per seconde, dat is meer dan het dubbele van 2019. “De hoogste piek haalde Bnix uiteindelijk tijdens de tweede golf op 15 december: 600 gigabit per seconde. Dat is evenveel als alle inwoners van Hasselt, Kortrijk en Leuven (260.000 inwoners in totaal) die tegelijk een film in hoge kwaliteit bekijken op Netflix. 

Volgens Dirk Haex heeft dat te maken met verschillende factoren: “We zijn massaal gaan telewerken, maar daarnaast hebben kinderen via online games een manier gevonden om contact te hebben met hun vrienden. En we streamen heel veel films en series."

Ook dit jaar blijft het internetverkeer stijgen. Op 9 februari – de tweede dag van de afkoelingsweek waarbij leerlingen in het secundair onderwijs online les kregen – werd het record van vorig jaar verbroken. Die dag haalden we een piek van 635 gigabit per seconde. Ter vergelijking: toen Bnix in 1995 werd opgericht, was het internetverkeer in ons land goed voor 20 megabit per seconde, het equivalent van 10 mensen die een video streamen tegenover ruim 275.000 mensen nu.

Dirk Haex van Bnix ziet nog iets opmerkelijks: “Vroeger zagen we dat het internetgebruik piekte in de avond. Door al dat telewerken halen we de piek nu in de loop van de dag, met op de middag een daling, vermoedelijk omdat de mensen gaan eten. Ook in het weekend daalt het internetverkeer omdat de mensen niet achter hun computer zitten."

"Je micro staat nog uit": we gingen massaal videobellen

Dat thuiswerken de norm werd, zag ook Microsoft. De Amerikaanse technologiereus biedt met zijn toepassing Teams een systeem waarmee we kunnen videobellen. Naast Zoom werd Teams het geliefkoosd middel voor veel bedrijven om online vergaderingen op te zetten. Teams is sterk kunnen groeien, omdat het samen met het Windows-pakket wordt aangeboden aan bedrijven. “Momenteel gebruiken zo’n 2 miljoen Belgen Teams”, zegt Didier Ongena, de baas van Microsoft België aan VRT NWS. “Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met het jaar voordien.” 

BEKIJK - Hier legt Didier Ongena van Microsoft uit hoe we Teams anders zijn gaan gebruiken (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Didier Ongena van Microsoft merkt op dat we Teams ook anders zijn gaan gebruiken. Vroeger was dat vooral om collega’s mee te bellen. “Nu zijn het vooral videogesprekken. Omdat het gebruik van Teams ook evolueert, hebben we nieuwe toepassingen toegevoegd. Mensen kunnen in groepjes virtueel apart gaan zitten. En omdat grote bijeenkomsten binnen bedrijven onmogelijk zijn, kan je met collega’s in een virtuele aula gaan zitten.”

Niet alleen in ons land is Teams sterk gegroeid. Wereldwijd gebruiken momenteel 150 miljoen mensen dagelijks het platform van Microsoft, daarvoor was het ongeveer 75 miljoen. Daarnaast kenden ook de andere platformen zoals Zoom en Google Meet een sterke groei.

BEKIJK - Hier legt Didier Ongena van Microsoft uit hoe zijn bedrijf zich heeft voorbereid op de pandemie (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Massaal streamen en thuis koken met Jeroen Meus

Tijdens de lockdown zijn we ook massaal beginnen te streamen. Op Netflix werd het zo druk dat de Amerikaanse streamingreus vorig jaar in maart de kwaliteit van zijn video’s verlaagde om een blokkering te vermijden. Disney+ kon dankzij de lockdown sterk groeien, deze week kondigde het bedrijf aan dat het al aan 100 miljoen abonnees zit. 

Maar ook de VRT stelt vast dat de Vlaming het streamen pas goed heeft ontdekt. Op VRT NU, het streamingsplatform van de VRT, is het aantal gestarte video's meer dan verdubbeld, het klopte vorig jaar af op 120.000.000. Een gigantisch cijfer. In maart, april en mei 2020 werden gemiddeld 67 procent meer video’s bekeken dan het jaar voordien. 

Ook “Dagelijkse kost”, het kookprogramma op één met Jeroen Meus was populair. Die werd op de website dagelijksekost.be 30 procent keer meer bekeken. Wellicht heeft de sluiting van de restaurants daar iets mee te maken. 

Meer online gekocht, minder geld uitgegeven

Niet-essentiële winkels dicht: dat betekende meer online winkelen. Dat zag ook BeCommerce, de organisatie die de online aankopen in ons land analyseert. Tussen januari en september van vorig jaar hebben we acht procent meer goederen online gekocht, in vergelijking met 2019. Maar we hebben minder geld uitgegeven. Dit komt omdat grote online aankopen zoals reizen en vliegtickets niet werden gekocht.

BEKIJK - Hier legt Didier Ongena van Microsoft uit hoe het telewerken in de toekomst een deel van onze realiteit zal worden (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Hoe is de situatie nu één jaar na het begin van de crisis? Iedereen verwacht dat het nog even gaat duren voor we weer naar een "normaal" leven zullen gaan. Dirk Haex van Bnix denkt dat het internetverkeer in de toekomst alleen maar zal stijgen, maar hij verwacht daar geen grote problemen bij. “Wij staan klaar om de drukte op onze “rotonde” op te vangen. We hebben dat vorig jaar gedaan, en dat zal nu niet anders zijn.”

Didier Ongena van Microsoft verwacht dat telewerken een deel van de realiteit zal blijven: “Wij zullen overgaan naar een hybride manier van werken, maar iedereen wil zo snel mogelijk uit zijn kot."

Meest gelezen