Alweer geen carnaval dit jaar in Halle: "Versiering in etalages brengt toch wat carnavalssfeer"

Voor het tweede jaar op rij is er geen carnaval in Halle door corona. Er zal dit weekend dus geen volksfeest zijn op de Grote Markt, ook geen stoeten en geen kermis. Het gemis is groot bij de Hallenaren, maar ze hebben de stad versierd zodat er toch wat carnavalssfeer is.

Ook al is er dit weekend geen carnaval in Halle, je voelt wel dat carnaval leeft als je door de stad loopt. "Heel wat carnavalisten hebben de gevels van de huizen versierd", vertelt Vanessa Matton van carnavalsgroep De Froesjeleirs. "En we hebben ook etalages versierd, onder meer van een lingeriewinkel. Het was tof om al die kostuums en hoeden weer van onder het stof te kunnen halen. We zijn fier om dat allemaal te laten zien. En het is plezant om de reacties te zien van de mensen die door de straten lopen."

We missen het contact met de vrienden

Ook vorig jaar was er geen carnaval omwille van corona. "Een jaar geleden zaten we hier in zak en as omdat carnaval niet kon doorgaan, en toen dachten we dat alles wel na enkele maanden voorbij zou zijn", zegt Vanessa. "Maar nu moeten we nog een jaar wachten voor we weer kunnen feesten. Het is zo jammer. Wij zijn maanden bezig met de voorbereidingen, zeker in deze periode zijn we daar dagelijks mee bezig. We doen dat samen met een vriendengroep, en we missen dat contact met de vrienden."

Carnavalsmuziek

Als troost luistert Vanessa thuis naar carnavalsmuziek. "Sinds begin januari zetten we vaak carnavalsmuziek op, dat brengt sfeer in huis. Soms word ik daar goed gezind van en soms word ik er triestig van omdat ik besef dat we dit jaar geen plezier kunnen maken." Maar carnavalsorganisator Halattraction gaat er online op "Gruute Met tv" een carnavalsweekend van maken. Ze zenden onder meer een oude carnavalsstoet uit. "Zo kunnen we toch van thuis uit genieten van carnaval. En dan hoop ik echt dat we volgend jaar opnieuw mogen vieren, misschien wel met extra carnavalsdagen", besluit Vanessa.

Meest gelezen