Videospeler inladen...

Amerikaanse oud-presidenten prijzen vaccins aan in voorlichtingsfilmpjes: "Het kan je leven redden"

Vier Amerikaanse oud-presidenten zijn te zien in televisiespotjes waarin ze het Amerikaanse volk aanmoedigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton en Jimmy Carter laten zich daarbij op beeld vaccineren. Opvallend: Donald Trump doet als enige nog levende oud-president niet mee.

In een filmpje moedigen vier voormalige Amerikaanse presidenten het Amerikaanse volk aan zich te laten vaccineren. In het ene deel kun je zien hoe Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton en Jimmy Carter samen met hun echtgenotes het vaccin krijgen. In het andere deel van het spotje leggen Obama, Bush en Clinton uit waarom het coronavaccin zo belangrijk is.

Donald Trump, die in januari in stilte gevaccineerd werd tegen het coronavirus, doet als enige nog levende oud-president niet mee aan de campagne.

Bekijk hieronder het filmpje waarin de voormalige presidenten het Amerikaanse volk aanmoedigen om zich te laten vaccineren. (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Om komaf te maken met deze pandemie, is het belangrijk dat onze medeburgers worden ingeënt", zegt Bush, die naar eigen zeggen erg uitkijkt naar de dag waarop hij weer naar een sportwedstrijd kan in een vol stadion, terwijl Obama hoopt snel zijn schoonmoeder weer te zien en knuffelen, en haar verjaardag te kunnen vieren.

"Land vooruit helpen"

Het kortere, formelere spotje met enkel Bush, Clinton en Obama is gefilmd in het amfitheater op de nationale begraafplaats Arlington en lijkt meer op een presidentiële speech. Bush neemt het woord en spreekt zijn "mede-Amerikanen" toe. Daarna leggen de oud-presidenten uit dat miljoenen Amerikanen zich al kunnen laten inenten en dat daarmee levens gered kunnen worden. Obama benadrukt nog eens dat het vaccin de eerste stap is om een einde te maken aan de pandemie en het land vooruit te helpen.

Het korte voorlichtingsfilmpje is gemaakt rond de beëdiging van de nieuwe president Joe Biden, zegt een woordvoerder van de organisatie achter de spotjes, de Ad Council. Trump wilde daar na zijn verkiezingsnederlaag niet naartoe en zit ook niet in het filmpje. De Ad Council zegt wel blij te zijn dat ook Trump zijn landgenoten eerder heeft opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Tientallen miljoenen Amerikanen hebben zich ook zonder de aansporing van hun voormalige leiders al laten vaccineren. De krant Washington Post becijferde dat inmiddels 62,5 miljoen mensen zeker één prik hebben gehad. Dat komt neer op bijna 19 procent van de bevolking.

Meest gelezen