Radio 2

Begeleiders jeugdinstelling De Zande in Ruiselede krijgen coronaprik: "Houdbaarheidsdatum op leven in bubbels."

Ook in de gemeenschapsinstellingen voor minderjarigen krijgen de begeleiders donderdag en vrijdag hun eerste coronaprik.  "Voor onze jongens is het al een lastig jaar geweest", zegt begeleider Kristof Martelez. "Maar ze verdienen ook een pluim want ze gaan echt heel goed om met het gedwongen samenleven in bubbels."

In De Zande in Ruiselede is het ook voor de jongens die daar verblijven een hoopvolle dag. Want los van corona zitten zij sowieso al in een probleemsituatie thuis of op school of ze hebben een strafbaar feit gepleegd. Kristof Martelez is in De Zande begeleider van een groep met 10 jongens. "De eerste dosis van het coronavaccin is hopelijk een grote stap naar het oude normaal "zegt hij.  "Alles heeft een houdbaarheidsdatum, ook leven in bubbels binnen gemeenschapsinstellingen."

Lees voort onder de foto

Radio 2

Geen verlof of activiteiten met andere leefgroepen

"Eigenlijk worden die jongens letterlijk gedwongen om samen te leven", zegt begeleider Kristof. "Meestal gaan ze met verlof, op weekend, zijn er leefgroepsoverschrijdende activiteiten... Door corona is dat allemaal gestopt en leven we nu al een jaar puur in een bubbel. Dat is heel lastig maar de jongens verdienen ook een pluim want ze gaan er heel goed mee om."

De jongeren in de jeugdinstellingen worden zelf niet ingeënt, omdat de vaccinaties maar voorzien zijn voor wie ouder is dan 18 jaar.

Meest gelezen