Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD)

Begrotingstekort loopt op tot 36 miljard euro: "Rijk der vrijheid zal ook moment zijn voor moeilijke politieke keuzes" 

Alle Belgische overheden samen stevenen dit jaar af op een begrotingstekort van ruim 36 miljard euro, zo'n 3 miljard meer dan was voorzien. Dat blijkt uit het rapport van het Monitoringcomité van experts en technici van de federale overheidsdiensten. Voor de federale overheid alleen zal het tekort dit jaar op 29 miljard uitkomen, 4 miljard hoger dan voorzien. Om dat tekort terug te dringen, zullen moeilijke politieke keuzes gemaakt moeten worden, benadrukt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Dat het tekort hoger oploopt, is niet echt een verrassing. Volgens staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) kon de regering bij de begrotingsopmaak in oktober vorig jaar nog geen rekening houden met de tweede golf van de coronapandemie. "Nu houden we daar wel rekening mee", zegt De Bleeker.  Ze verwijst onder meer naar de bijkomende kosten voor tijdelijke werkloosheid een hele reeks bijkomende coronamaatregelen.

Alle overheden samen klokken af op een tekort van 36 miljard. Dat is zo'n 7,5 procent van het bruto binnenlands product. Desondanks houdt de regering vast aan haar doelstelling om tegen 2024 af te klokken op een tekort van 3 procent, de maximumgrens die door de Europese Unie wordt bepaald.

"Het is onze ambitie om daar te eindigen", zegt De Bleeker. Daarom zullen we volgens haar dit jaar een budgettaire inspanning van 0,2 procent moeten doen. In 2022, 2023 en 2024 wordt dat zelfs een inspanning van 0,5 procent. Daarnaast rekent De Bleeker op een hervorming van de arbeidsmarkt, op fiscale hervormingen, hervormingen in het pensioenstelsel en de gunstige effecten van een economische relance. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Michaël Van Droogenbroeck: "Rapport drukt iedereen met de neus op de feiten"

"Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden", zegt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "De coronafactuur trekt de begroting stevig scheef."

Van de begrotingscontrole die er nu aankomt, verwacht Van Droogenbroeck geen grote veranderingen. "Die zal noodgedwongen eenvoudig zijn. Het heeft weinig zin om in volle economische storm maatregelen te gaan intrekken. Het zal wachten zijn tot we terug naar het normale leven kunnen gaan. Dan zal een deel van het tekort uit zichzelf verdwijnen, omdat de eenmalige maatregelen wegvallen. De verwachting is ook dat de economie weer zal aantrekken in het najaar."

De grote uitdaging wordt de begroting opmaken voor volgend jaar, want dan zullen er echt fundamentele keuzes gemaakt moeten worden
VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck

"Maar de cijfers liegen er niet om. Ook voor 2022 wordt nog altijd een tekort van 18 miljard voorspeld. Die begroting opmaken wordt een grote uitdaging, want dan zullen er echt fundamentele keuzes gemaakt moeten worden. En dan heb je twee uitersten: de teugels strak aantrekken om te besparen of volop investeren en hopen dat dat opbrengt. Dat zijn fundamentele keuzes die eraan komen."

"Het rapport van het Monitoringcomité drukt iedereen nogmaals met de neus op de feiten", besluit Van Droogenbroeck. "Het 'rijk der vrijheid' (de term die minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) lanceerde, red.) zal ook het moment zijn voor moeilijke politieke keuzes."

Meest gelezen