Bijna 500 mensen hebben opmerkingen bij plannen voor stationsbuurt Huizingen

De stationsbuurt in Huizingen krijgt binnenkort een nieuw uitzicht, maar daar zijn bijna 500 mensen het niet helemaal mee eens. Ze stellen onder andere de nieuwe sociale woningen en het extra verkeer dat die meebrengen in vraag. Buurtplatform 'Huizingen Samen' bundelde alle opmerkingen. "Hopelijk gaat de gemeente ermee aan de slag om er een beter plan van te maken", zegt buurtbewoner Veerle Deridder.

Enkele weken geleden presenteerde de gemeente nieuwe plannen voor de stationsomgeving in Huizingen. Daarin stonden enkele voorstellen die bewoners tegen de borst stootten.  Het buurtplatform 'Huizingen Samen' werd opgericht om meer inspraak te krijgen. “Ik ben blij dat er zoveel mensen van zich lieten horen”, zegt buurtbewoner Veerle Deridder, die misschien wel moet verhuizen als de plannen doorgaan. “We gingen rond in de buurt en via mail zijn er ook veel reacties binnengelopen."

De buurt heeft vooral problemen met het voorstel om sociale woningen te bouwen boven de basisschool. Ook de ouderraad van de school is het daar niet mee eens. "We hebben het gevoel dat de school niet centraal staat in dit plan. De gemeente wil vooral zo veel mogelijk woongelegenheden bouwen. Dat vinden we jammer." Ze maken zich ook zorgen over meer verkeer door de extra woningen.  Volgens de studie van de gemeente zouden de extra woningen geen last veroorzaken, maar daar twijfelt de ouderraad aan.

Definitieve plan

Ondertussen zijn alle opmerkingen en suggesties ingediend op het gemeentehuis. Schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Savenberg (Open Vld) zegt dat hij rekening houdt met de buurtbewoners. “We nemen de informatieronde serieus”, verklaart Savenberg. “We nemen alle opmerkingen mee en als ze passen in het beleid, nemen we ze zeker in overweging.” 

Hij verdedigt ook sommige delen van het plan. “We moeten in Beersel nog een aantal sociale woningen bouwen. En we willen we de appartementen boven de school realiseren omdat we zo ruimte duurzaam invullen.” De gemeente neemt de opmerkingen mee voor het definitieve plan. Beersel legt dat plan nog een keer voor aan de bevolking via een openbaar onderzoek. 

Meest gelezen