Stockfoto van patiënt onder CT-scanner
Thomas Tolstrup

UZ Gent ontwikkelt nieuwe techniek om CT-scans te maken zonder schadelijke röntgenstraling

Het UZ Gent heeft als eerste een manier gevonden om CT-scans van de botten te maken zonder schadelijke röntgenstraling. Dat doen ze door een MRI-scan om te zetten naar CT-beelden met behulp van artificiële intelligentie. MRI-scanners gebruiken geen schadelijke straling, maar zijn niet geschikt om nauwkeurige beelden te maken van de botten. Door deze nieuwe techniek kan het UZ Gent vermijden dat patiënten met bepaalde botletsels blootgesteld worden aan röntgenstraling.

Elk jaar worden in ons land meer dan 2 miljoen CT-scans uitgevoerd. Vaak zijn het belangrijke onderzoeken, maar ze hebben ook een groot nadeel: de röntgenstraling van die scanners kan kanker veroorzaken. Daarom gingen radiologen van het UZ Gent op zoek naar een oplossing.

"We weten hoe gevaarlijk CT-scans zijn", zegt radioloog Lennart Jans. "Daarom voeren we ze vaak niet uit bij botletsels. Maar het gevolg is dat we belangrijke informatie missen voor een goede diagnose en correcte behandeling."

Artificiële intelligentie

MRI-scanners gebruiken die schadelijke röntgenstraling niet, maar die zijn enkel geschikt om weefsels, zoals spieren en hersenen, in beeld te brengen. Via een nieuwe technologie kunnen MRI-scans nu toch dienen om ook nauwkeurige beelden van de botten te maken.

"Met behulp van artificiële intelligentie kunnen we nu synthetische CT-beelden genereren van de botten van de rug, de heiligbeengewrichten en de heupen", legt professor Jans uit. 

"Het volstaat om de patiënt na de standaard-MRI nog enkele minuten langer te scannen. We sturen de MRI-beelden naar een server op onze campus en anderhalf uur later al verschijnen de synthetische CT-beelden op onze computer."

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:
(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

500 patiënten per jaar

De techniek is de voorbije maanden getest bij patiënten met de ziekte van Bechterew, een ontstekingsreuma van de heiligbeengewrichten. "Dat zijn vaak jonge patiënten voor wie een snelle opsporing belangrijk is om later zware structurele letsels te vermijden", klinkt het bij het UZ Gent. 

"De resultaten van de klassieke CT en synthetische CT werden dubbelblind vergeleken en bleken even sensitief en specifiek. Ze scoorden veel beter dan de gewone MRI."

Volgens het UZ Gent zullen naar schatting 500 patiënten per jaar de nieuwe scan kunnen laten maken. 

De studie is gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift Radiology.

Meest gelezen