Foto Jelle Veyt

Drie Vlamingen op Atlantische oceaan moeten stoppen: "Jelle is ernstig zeeziek, zijn krachten zijn op"

De drie roeiers die op 25 februari vertrokken voor een roeitocht van 7.000 kilometer over de Atlantische oceaan moeten noodgedwongen stoppen. Vooral roeier Jelle Veyt uit Dendermonde is al twee weken ernstig zeeziek. Ze hopen tegen eind deze week in Tenerife te arriveren. Daar zullen ze de situatie evalueren.

De roeitocht die Jelle Veyt uit Dendermonde doet samen met Gentenaar Koen De Gezelle en Gijs Vanden Bogaerde uit Kortrijk, lijkt wel een hel te worden. Ze vertrokken vol goede moed op 25 februari. Zeeziekte hoort erbij, zeker de eerste paar dagen, maar nu blijft het maar duren voor ervaren roeier Jelle Veyt. Ernstig zeeziek zijn en dan zo'n lichamelijke inspanning leveren op volle zee is gevaarlijk. Els Bellemans is verpleegkundige en heeft Veyt al eerder vanop land bijgestaan. Nu volgt ze als "land based manager" het volledige team op.  

beluister de getuigenis van Els bij Radio 2 hier, of lees eronder verder

Hij kan niet eten en bijna niet drinken. Hij probeert nog mee te roeien, maar zijn krachten zijn op
Els Bellemans

Ernstig zeeziek

"Jelle is al twee weken zeeziek", legt Bellemans uit aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Hij kan niet eten, kan bijna niet drinken. Hij probeert nog mee te roeien, maar zijn krachten zijn op." Dat is een grote tegenvaller voor de tocht, maar vooral gevaarlijk voor Veyt.  Nu moet het team proberen zo snel mogelijk aan land te geraken. Met de huidige weersomstandigheden is dat nog moeilijker: "Ze hebben enkel hun armkracht, en er is veel tegenwind, de golven zijn hoog, en de stroming zat niet in de goeie richting. En omdat Jelle zo ziek is, roeien ze vaak enkel met twee man." Dat laatste maakt het moeilijker voor de twee andere roeiers, want ze kunnen minder uitrusten tussen de roeibeurten door.

(lees verder onder de Instagrampost)

De Atlantische oceaan is heel heftig om te roeien, veel tegenwind en hoge golven
Els Bellemans

Jelle Veyt is opvallend lang zeeziek, en dat is niet van zijn gewoonte. De roeier heeft al vaker lange tochten geroeid en heeft dat nog nooit zo lang gehad, zegt Bellemans: "Meestal is hij maximum 1 of 2 dagen ziek. Hij roeide in het verleden van eiland naar eiland. Hij heeft eigenlijk nog nooit zo lang op het water gezeten." Maar het weer moet er ook voor iets tussen zitten, denkt Bellemans: "Het is veel kouder en de golven zijn veel hoger. De Atlantische oceaan is heel heftig om op te roeien." 

Tenerife

De mannen roeien nu met de stroming mee en zouden zo tot in Tenerife moeten geraken. Bellemans heeft ondertussen al contact opgenomen met het consulaat in Tenerife: "Ik heb ook contact met artsen zodat we kunnen zien wat we kunnen doen als ze daar toekomen. Ook de vrouw van Koen probeert een vlucht te krijgen om hen daar op te vangen. Bellemans heeft het team deze ochtend nog aan de lijn gehad: "Ze zijn ontzettend teleurgesteld." Of ze de tocht nadien nog zullen verder zetten, zal nog moeten blijken.

kasto80

Meest gelezen