Cultuur

Cultuur is veel meer dan enkel theater, dans en schilderkunst.  Eigenlijk gaat cultuur over hoe wij de wereld waarin we leven betekenis geven en in welke vorm we dat doen. De EDUbox Cultuur helpt jongeren hun idee over cultuur te verruimen en leert hen de culturele vaardigheden aan om naar de wereld kijken.

Jongeren dichter bij cultuur brengen is geen sinecure, omdat zij bij cultuur vaak uitsluitend denken aan de Mona Lisa, Shakespeare en La La Land. Tot je hen uitlegt dat ook mode, dans, muziek, games en zelfs wiskunde deel uitmaken van onze cultuur. Maar wat is cultuur dan precies? En waarom is het zo belangrijk? Dat komen de leerlingen te weten in de EDUbox Cultuur.

In eerste instantie nemen de jongeren hun eigen invulling op cultuur onder de loep. Vervolgens gaan ze met elkaar in dialoog en verruimen ze hun blik op cultuur en op de wereld. Aan de hand van tal van voorbeelden uit hun dagelijkse leven komen de leerlingen te weten dat cultuur eigenlijk alles omvat wat ze doen. Daar bewust naar (leren) kijken, vergroot bovendien hun cultureel bewustzijn. 

Verschillende creatievelingen en kunstenaars komen doorheen de EDUbox aan het woord. Onder meer zanger en tatoeëerder Tijs Vanneste en beeldend kunstenaar Shirley Villavicencio Pizango delen hun creatieve taal en culturele kijk op de wereld. 

Daarnaast laat deze EDUbox jongeren kennismaken met de verschillende culturele vaardigheden: waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en analyseren. Ze komen meer te weten over deze begrippen en gaan nadien zelf aan de slag met Reflector, een speciaal voor deze EDUbox ontworpen foto-app. Hoe kijken de jongeren naar de wereld? En hoe brengen zij woorden als chaos en perspectief in beeld? Dankzij Reflector leren jongeren hun eigen taal vormgeven en ontdekken ze dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. 

De EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Cultuur te gebruiken. Hij is beschikbaar als:

Bekijk hieronder de trailer:

Bijkomende info

Je vindt de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van deze EDUbox.

Deze EDUbox is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met CANON Cultuur, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel) en Art United. De app Reflector werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Sinds het afstandsonderwijs aan belang heeft gewonnen, zetten we ook meer in op de digitale component. Van elke EDUbox ontwikkelen we een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen. Zo is de EDUbox Cultuur gelinkt aan enkele sleutelcompetenties zoals cultureel bewustzijn en culturele expressie, digitale competenties en burgerschap.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.

Meest gelezen