Bekijk hier de interactieve video over cultuur

De interactieve video over cultuur is bestemd voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Zij kunnen deze les individueel en op een moment naar keuze volgen. Sander De Keere, radiopresentator bij Klara, legt in deze les uit waarom cultuur meer is dan de Mona Lisa en hoe een groter cultureel bewustzijn kan helpen om elkaar beter te begrijpen.

Deze interactieve video is het individuele leertraject van de EDUbox Cultuur: Een verruimende blik op de wereld

De interactieve video liever in groot scherm bekijken? Klik dan op deze link en start de video in een apart tabblad. 

Waarover gaat deze EDUbox?

In deze video treedt radiopresentator Sander De Keere uitzonderlijk op als leerkracht. Doorheen de video wijst hij de jongeren er enerzijds op dat cultuur veel meer is dan theater en schilderkunst en geeft hen anderzijds de nodige bouwstenen om hun cultureel bewustzijn te oefenen en te vergroten. 

Hij doet dat door de leerlingen in eerste instantie hun eigen invullig van cultuur onder de loep te laten nemen en dat begrip nadien uit te breiden aan de hand van voorbeelden uit hun dagelijkse leven. Daarnaast laat deze EDUbox jongeren kennismaken met de verschillende culturele vaardigheden: waarnemen, verbeelden, conceptualiseren en analyseren. Ze komen meer te weten over deze begrippen en gaan nadien zelf aan de slag met Reflector, een speciaal voor deze EDUbox ontworpen foto-app. Hoe kijken de jongeren naar de wereld? En hoe brengen zij woorden als chaos en perspectief in beeld? Dankzij Reflector leren jongeren hun eigen taal vormgeven en ontdekken ze dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. 

De video kan individueel gevolgd worden en bestaat uit stukjes theorie, video’s, interactieve quizvragen en de foto-app Reflector. De leerling volgt zijn eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt dingen online op. 

Voor wie?

In tijden van afstandsonderwijs is dit een ideale vorm om nieuwe leerstof aan te bieden. Dit lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De app laat bovendien toe om opdrachten op maat van elke specifieke klasgroep te creëren. Deze interactieve videoles is gelinkt aan eindtermen en leerplandoelen en sluit aan bij een aantal competenties, waaronder cultureel bewustzijn en culturele expressie, digitale competenties en burgerschap.

Partners

Deze EDUbox en interactieve video zijn tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met CANON Cultuur, het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel) en Art UnitedDe app Reflector werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Meest gelezen