Eén van de drie kastanjebomen die in 1815 de slag bij Waterloo nog meemaakten vannacht omgewaaid

Eén van de drie kastanjebomen die in 1815 nog getuige waren van de slag bij Waterloo, is vannacht omgewaaid. De boom die vermoedelijk 300 jaar oud was, is door de stormwind definitief tegen de vlakte gegaan. De bomen waren al 100 jaar oud, toen Napoleon in Waterloo ten onder ging tegen Britse, Nederlandse, Pruisische en Hannoverse legertroepen.

Met drie waren ze nog: kastanjebomen vlak bij de hoeve van Hougoumont, een van de plekken aan de zuidelijke poort van het terrein waar in 1815 de slag bij Waterloo uitgevochten werd. Ze waren op het moment van de slag al zowat honderd jaar oud, nu zouden ze dus zo’n 300 jaar oud zijn.

“De middelste van de drie is vannacht omstreeks vijf uur tegen de vlakte gegaan”, vertelt Jessie Clos van het Mémorial de la Bataille de Waterloo 1815. “De boom was al dood maar stond nog altijd rechtop – maar de stormwind van vannacht was er te veel aan.”

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In het Frans kregen de kastanjebomen de naam “sentinelle du champ de bataille” : schildwachten van het slagveld.

De drie kastanjelaars waren getuige van de definitieve nederlaag van de Franse keizer Napoleon, die finaal het onderspit moest delven tegen een verzamelde troepenmacht bestaande uit Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van de hertog van Wellington, en een Pruisisch leger onder commando van maarschalk Gebhard Leberecht von Blücher.  

In het Frans kregen de kastanjebomen de naam “sentinelle du champ de bataille” : schildwachten van het slagveld. Er zijn nog altijd kogelinslagen te zien in de bast van de bomen.

De toestand voor vannacht, toen alle drie de bomen nog overeind stonden.

Van de twee andere bomen is er ook al een dood, de andere leeft nog gedeeltelijk. De middelste van de drie, die vannacht omgevallen is, heeft in zijn val ook een van de twee andere geraakt, maar die is nog wel overeind gebleven.

Schattenjagers

“Om acht uur vanochtend waren er al schattenjagers aan het werk om een stukje van de omgevallen boom te bemachtigen”, zegt Jessie Clos. “Maar toen ze ons zagen aankomen, hebben ze alles laten vallen en zijn ze weggelopen. We zijn nu aan het bekijken of we met de restanten van de omgevallen boom toch nog iets kunnen reconstrueren, want het gat dat nu tussen die twee andere bomen is geslagen, levert maar een triest gezicht op.”

Meest gelezen