Europarlement roept de volledige Europese Unie uit tot vrijheidszone voor de LGBTQ+-gemeenschap

Een meerderheid in het Europarlement heeft een resolutie aangenomen waarmee de EU een vrijheidszone voor LGBTQ+-mensen wordt. Daarmee gaat het Europarlement in tegen de zogenoemde homovrije zones in Polen. Ook in Hongarije zijn de laatste tijd wetteksten goedgekeurd waarmee de rechten van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers worden ingeperkt. Alle Belgische Europarlementsleden stemden voor de resolutie, behalve de 3 leden van het Vlaams Belang, die onthielden zich.

Twee jaar nadat de eerste lokale overheid in Polen zichzelf tot LGBTQ+-vrije zone uitriep, heeft het Europarlement de volledige Europese Unie uitgeroepen tot vrijheidszone voor de LGBTQ+-gemeenschap. De resolutie is goedgekeurd door 492 parlementsleden, 141 stemden tegen en 46 onthielden zich. Alle Belgische Europarlementsleden stemden voor, met uitzondering van de drie leden van Vlaams Belang, die zich onthielden.

Sinds maart 2019 hebben meer dan 100 Poolse regio’s, provincies en gemeenten zichzelf vrij verklaard van wat ze de “LGBTQ+-ideologie” noemen. Daarmee willen ze verdraagzaamheid tegenover homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en queers ontmoedigen, en de financiering tegengaan van organisaties die ijveren tegen discriminatie en voor gelijkheid.

Ook in Hongarije nemen de autoriteiten maatregelen tegen de regenbooggemeenschap. In november 2020 nam de Hongaarse plaats Nagykáta een resolutie aan die “verspreiding en promotie van LGBTQ+-propaganda” verbiedt. Het Hongaarse parlement paste niet veel later de grondwet aan om de rechten van deze burgers in te krimpen. Zo houdt Hongarije geen rekening meer met het bestaan van transgenders en interseksuelen, en ook wordt hun recht op een familieleven ingeperkt.

Dit soort maatregelen druist in tegen burgerrechten in de EU en mede daarom komt het parlement met een tegenreactie. Het parlement wil ook dat de Europese Commissie meer werk maakt van het beschermen van deze burgers. Alle middelen zijn geoorloofd, dus ook zogenoemde inbreukprocedures. Lidstaten die de regels overtreden, kunnen dus financieel gestraft worden. Een onlangs aangenomen verordening die de EU-begroting beschermt, kan ook gebruikt worden.

LGBTQ+-personen moeten overal in de EU dezelfde rechten hebben om in vrijheid te leven 

Europees Parlement

LGBTQ+-personen moeten overal in de EU dezelfde rechten hebben om in vrijheid te leven en om hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit te kunnen tonen in het openbaar, vindt het Europarlement. Dat moeten ze kunnen doen zonder angst voor onverdraagzaamheid, discriminatie of vervolging. Autoriteiten op alle niveaus in de hele EU moeten gelijkheid en grondrechten beschermen en promoten, waaronder die van LGBTQ+-personen, zo stellen de Europarlementariërs tot slot.

Intussen in Polen: regering gaat adoptie onmogelijk maken voor homokoppels

In Polen heeft de conservatieve regering, die LGBTQ+-personen al langer viseert, onder meer dus met de zogenoemde homovrije zones, trouwens juist vandaag laten weten dat ze haar adoptiewetgeving aanscherpt. De aangepaste wet zal het voor homoseksuele koppels onmogelijk maken om nog kinderen te adopteren. 

Adoptie door homokoppels was al verboden, maar het verbod kon worden omzeild door slechts één adoptieouder op te geven. De aangescherpte wet maakt adoptie onmogelijk voor ieder persoon die samenwoont met iemand van hetzelfde geslacht. Als iemand aan een adoptiedienst laat weten dat hij of zij wettelijk alleenstaand is, zal die dienst moeten onderzoeken wat zijn of haar thuissituatie precies is.

Meest gelezen