BOUMEDIENE BELBACHIR

Japanse Tuin herdenkt ramp Fukushima met symbolische pijnboom

In de Japanse Tuin in Hasselt is vanmiddag de tiende verjaardag herdacht van de ramp in Fukushima, in Japan. Als herinnering aan de slachtoffers is er een pijnboom geplant in de Japanse tuin. 

Het is intussen al 10 jaar geleden dat Japan getroffen werd door de krachtigste aardbeving die er ooit werd geregistreerd. Daarna volgde er een verwoestende tsunami en ook een van de grootste kernrampen uit de geschiedenis. 

Zusterstad

De stad Hasselt heeft een sterke band met Japan, de stad heeft al sinds de jaren '80 een zusterstad in het land, de stad Itami. Hasselt schonk hen na het ondertekenen van hun vriendschapscharter een torenbeiaard, en Itami bedacht het idee van een Japanse tuin in Hasselt. 

In die tuin is vandaag een pijnboom geplant, een symbolische boom, om de ramp in Fukushima te herdenken. De keuze van de boom heeft een goede reden, volgens schepen Rik Dehollogne (N-VA): "Het is zo dat na de zeebeving en de tsunami slechts 1 pijnboom is overeind gebleven aan de Japanse kust. Die pijnboom staat dan ook symbool voor de veerkracht die ze hadden na de tragedie. Daarom hebben wij vandaag ook samen een pijnboom geplant in de Japanse Tuin."

De ambassadeur van Japan woonde de herdenking ook bij. 

Meest gelezen