Desguin Kwartet © Thomas Richard Mertens

"Nog niet alles is verloren": Klarafestival brengt boodschap van hoop

Van een hip Berlijns klassiek orkest dat improviseert tot het laatste orkestwerk van Richard Strauss, van de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer tot de "nuevo tango" van Astor Piazzolla: het Klarafestival brengt 12 digitale concerten en voorstellingen gespreid over tien dagen. 

Vorig jaar viel het Klarafestival nog ten prooi aan de pandemie en werd het afgelast.  Enkel het openingsconcert van Brussels Philharmonic en Ute Lemper vond toen nog plaats voor een lege zaal, maar het werd wel live uitgezonden op Klara. Niemand had toen durven te denken dat zo'n digitaal concert een voorbode ging zijn voor de rest van dat jaar.

Maar dit jaar is er toch meer mogelijk. Corona of niet, het Klarafestival én het leven gaan door en dat is ook de boodschap die het festival dit jaar wil uitdragen met de slagzin: "Es ist noch nicht alles verloren, "Nog niet alles is verloren". Die zin staat op de gevel van de dienst verloren voorwerpen in het station van de Duitse stad Wuppertal. Het Klarafestival ziet deze uitspraak als een antwoord op de pandemie die al een jaar de hele wereld in de ban houdt. Of in de woorden van Martine Tanghe : "Hou vol. Het komt allemaal weer goed."

Lees verder onder het promofilmpje van het Klarafestival 2021:

Van jonge wolven tot een Berlijns improvisatieorkest

Waar Klara in december nog zijn twintigste verjaardag vierde met een groot verzoekprogramma, pakt het nu uit met 12 diverse audiovisuele projecten voor het Klarafestival.

Twee Belgische kamermuziekensembles, Desguin Kwartet en Trio Aries, werden in 2020 door ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld bekroond tot "Supernova's". Een laureatenconcert zat er toen niet in; ze spelen nu voor het Klarafestival muziek van Peter Benoit en Arnold Schönberg.

Het Antwerp Symphony Orchestra combineert de 'Siegfried-Idyll' van Richard Wagner met de "Metamorphosen" van Richard Strauss. Die laatste compositie voor 23 strijkers is een in memoriam aan de talrijke Duitse cultuurhuizen – plaatsen waar Richard Strauss zijn hele leven in had gewerkt – die aan het einde van de oorlog door bombardementen van de geallieerden van de kaart werden geveegd. 

Antwerp Symphony Orchestra © Vincent Callot
Callot

Een bijzondere gast is het STEGREIF.orchester. Dit hippe Berlijnse improvisatieorkest baseert zich zowaar op Zoom-interviews met inwoners uit verschillende Europese lidstaten. In het concert "Listen to the change" vanuit Berlijn worden al deze verhalen live samengebracht. Dat mondt uit in een hoogst eigenzinnige bewerking van Beethovens "Ode an die Freude".

Bekijk hier een eerdere wervelende versie van Brahms door het STEGREIF.orchester: 

Piazzolla 100

Op 11 maart zou de Argentijnse componist en bandoneonspeler Astor Piazzolla 100 zijn geworden. Om dat eeuwfeest te vieren brengen de ensembles Sonico en Orquesta Tanguedia op 20 maart een ode aan de meester van de "nuevo tango" of nieuwe tangostijl, die hij vermengde met allerlei andere muzikale genres.

Openen met B’Rock en Händel, afsluiten met Ilja Leonard Pfeijffer en Frederik Neyrinck

Het Klarafestival opent dit jaar met het project "Songs of nature". Hierbij bijten het Belgische barokorkest B'Rock en de sopraan Ilse Eerens de spits af door het werk "Neun deutsche Arien" van de Georg Friedrich Händel te laten samenvloeien met korte composities van de Antwerpse componist Wim Henderickx. Dit project staat in het teken van de vroeg-romantische wortels van het klimaatbewustzijn, vandaar de naam "Songs of nature".

Songs of nature © Dan Potra

Afsluiten doet het festival in stijl met de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Samen met het Passa Porta Festival vroeg het Klarafestival hem om een nieuw gedicht te schrijven over hoe onze leefwereld door de pandemie veranderd is, een onderwerp waarover hij eerder al praatte in een podcast van Vranckx & Byloo.

Op basis van dat gedicht, getiteld "De oude woorden van een tijd die komen", schreef de Belgische componist Frederik Neyrinck een nieuw werk. Deze compositie wordt uitgevoerd door het Antwerpse blazersensemble I SOLISTI in samenwerking met de sopraan Lore Binon en acteur Josse De Pauw als vertelstem. Als intro van dit slotconcert is er nog een interview van Nicky Aerts van Klara met Ilja Leonard Pfeijffer.

Ilja Leonard Pfeiffer © Stefan Vanfleteren

Het Klarafestival loopt nog tot 22 maart. Als u wil genieten van al deze gratis digitale en muzikale hoogstandjes, dan kan u zich registreren op de website van het Klarafestival om het volledige festival te bekijken. U kan het festival ook beleven via Klara zelf, zowel op de radio, via de Klara-app als op de website

De voorstellingen zullen ook later te bekijken zijn op VRT NU en Proximus Pickx. Bovendien zullen er van 25 tot 28 maart negen voorstellingen van het festival te zien zijn op de nieuwe pop-up cultuurzender Podium 19.

Meest gelezen