Nicolas Maeterlinck

Kunnen we binnenkort in elke winkel elektronisch betalen? "Cash niet verbieden, wel de keuze geven"

In elke winkel in ons land zou je op termijn minstens op 1 manier elektronisch moeten kunnen betalen. Dat staat in een actieplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), waarover De Tijd bericht. Met de maatregel wil hij makkelijker fraude kunnen tegengaan. De handelaars zijn niet bij voorbaat tegen.

Coronacrisis of niet, nog altijd gebeurt meer dan de helft van alle verrichtingen in België in cash geld, bevestigt minister Van Peteghem de berichtgeving in De Tijd. "In ons land wordt cash in bijna 60 procent van alle betalingen gebruikt. In Nederland is dat bijvoorbeeld maar 34 procent. We willen daarom nu echt die omslag maken naar elektronisch betalen."

Van Peteghem wil daarom de mogelijkheid tot elektronisch betalen veralgemenen: "Niet dat we cash willen gaan verbieden, dat is niet de bedoeling. Maar iedereen moet bij elke handelaar minstens op 1 elektronische manier - of dat nu met een bankkaart of mobiel is - kunnen betalen. De handelaar kan dat zelf kiezen."

Van Peteghem, die ook bevoegd is voor Fraudebestrijding, wil zo ook beter zicht krijgen op de verrichtingen die handelaars doen. En dat vermindert de kans op belastingfraude, zoals ook al het geval blijkt met de witte kassa in de horeca. "Op die manier kunnen de we strijd tegen de fraude beter voeren", klinkt het bij Van Peteghem. 

Kosten

Wanneer de maatregel ingaat, is nog niet bekend. De minister wil daarover eerst in overleg gaan met de handelaars. Bij zelfstandigenorganisatie Unizo zijn ze alvast niet bij voorbaat tegen, zegt topman Danny Van Assche in "De ochtend" op Radio 1. "Wij kunnen ermee leven dat de handelaar 1 elektronisch betaalmiddel kan aanbieden en dat hij zelf mag kiezen welk dat is."

(Lees verder onder de foto)

Hoe komt het dat nog zo veel handelaars in ons land enkel met cash werken? "We komen uit een tijd dat de kosten voor elektronisch betalen in ons land hoger waren dan in de ons omringende landen", zegt van Assche. "Als je op kleine bedragen een hoge kost moet betalen, is dat een nadeel voor de handelaar, die dat niet altijd kan doorrekenen aan de klant."

Het zwart geld gaat er volledig uit en dat is een goede zaak voor iedereen

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo

En die fraude? "Dat zal in het verleden zeker meegespeeld hebben", erkent Van Assche. "Maar de strijd tegen alles wat zwart geld is, is de laatste jaren dermate geëvolueerd dat dat toch ook maar een vrij marginaal verschijnsel is geworden. Het zwart geld gaat er volledig uit en dat is een goede zaak voor iedereen."

Herbeluister hier het gesprek met Danny Van Assche van Unizo in "De ochtend op Radio 1:

Alleen maar elektronisch?

Als de handelaar de keuze krijgt, kan hij dus opteren voor het elektronische betaalmiddel met de laagste kost. En Van Assche gaat zelfs nog verder dan wat Van Peteghem voorstelt: "Handelaars zouden er ook voor moeten kunnen opteren om alleen maar elektronische betalingen aan te bieden. Dus dat cashbetalingen helemaal niet meer mogelijk zijn. Op dit moment is dat nog niet wettelijk."

Meest gelezen