Laatste stap in Noord-Zuid-dossier: 2 extra combinatiealternatieven

In de zoektocht naar een oplossing voor de drukke Noord-Zuidverbinding in Limburg zijn er nog 2 extra combinatiealternatieven toegevoegd. Er liggen nu in totaal 5 opties op tafel. In de zomer valt de beslissing. 

Er wordt al jaren gezocht naar een definitieve oplossing voor de drukke Noord-Zuidverbinding, een weg die door heel wat gemeenten in Limburg loopt: Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Zonhoven, Peer, Pelt, Hasselt en Lommel. Eind 2020 werden er 3 mogelijke scenario's op tafel gelegd, om het vele verkeer verteerbaar te maken voor de omwonenden. Twee van de mogelijkheden zijn voorstellen met een tunnel onder de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. In het andere voorstel wordt er een tunnel ten oosten van de Grote Baan gelegd, ter hoogte van het bedrijventerrein Europark.

Combinatiealternatieven

Maar het projectteam van de Noord-Zuid voegt nu nog twee combinatiealternatieven toe. Die kwamen naar boven na de inspraak- en adviesrondes die plaatsvonden eind vorig jaar. Het zijn geen nieuwe alternatieven, maar ze combineren elementen van de alternatieven die er al zijn. 

"De nieuwe combinatiealternatieven houden rekening met het karakter van Houthalen én van Helchteren", zegt Marijn Struyf van De Werkvennootschap die de Noordzuidverbinding uitwerkt. "Want zij hebben een ander soort dorpskern en een andere verkeersafwikkeling." De tunnelsoorten worden daarin gecombineerd en afgestemd op de omgeving. 

Beslissing in de zomer

Er kan nu gekozen worden tussen 5 alternatieven. Welk alternatief het uiteindelijk zal worden, zal in de zomer beslist worden. In principe kan in er in 2022 gestart worden aan het uitwerken. Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken is tevreden: “Ik ben ervan overtuigd dat het deze keer wel gaat lukken. De laatste rechte lijn is ingezet: nu moeten we zo snel mogelijk naar het voorkeursalternatief."

Op de website van Noord-Zuid-Limburg kan je de alternatieven bekijken en alle inwoners van Houthalen-Helchteren krijgen nog een brochure in de bus. Je kan ook vragen stellen op de infolijn op het nummer 0800 202 49.

Meest gelezen