AFP or licensors

Liveblog - België blijft AstraZeneca-vaccin toedienen, bedrijf: "Geen enkele aanwijzing over verhoogd risico"

België blijft het coronavaccin van AstraZeneca toedienen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) beslist, na advies van de Taskforce Vaccinatie en het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap. "Het is moeilijk te begrijpen wat de Denen doen", klinkt het scherp. Volg het coronanieuws in onze dagelijkse liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België blijft AstraZeneca-vaccin toedienen, beslist minister Vandenbroucke: "Moeilijk te begrijpen wat Denen doen"

België blijft het coronavaccin van AstraZeneca toedienen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) beslist, na advies van de Taskforce Vaccinatie en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Vandaag raakte bekend dat verschillende Europese landen voorlopig de vaccinatie met AstraZeneca stilleggen, omdat er mogelijk ernstige bijwerkingen zijn. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen het vaccin en de bloedklonters die sommigen na hun inenting kregen. 

Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

"Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen", klinkt het fors bij minister Vandenbroucke. "Jammer genoeg sterven er af en toe mensen aan bloedstollingsproblemen, maar het is niet zo dat er door AstraZeneca meer mensen sterven. De reactie van het EMA is een vriendelijke tik op de vingers van de Denen. Men heeft in Europa al ontzettend veel gegevens en daaruit blijkt absoluut niet dat er bloedstollingsproblemen zijn."

Hoe zit het nu met het AstraZeneca-vaccin? Lees meer in het artikel hieronder: 

Met het vaccin is er dan wel geen probleem, de leveringen zijn een ander verhaal. In maart zullen er in ons land 200.000 dosissen minder geleverd worden dan beloofd. Dus in plaats van de beloofde 700.000 zullen dat er 500.000 zijn. "De wetenschap is ijzersterk, het is een veilig en goed vaccin. Het bedrijfseconomische verhaal daarentegen is tenenkrullend. Men krijgt de productie niet in orde."

Bekijk hier het hele gesprek met minister Vandenbroucke in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Het vaccin van Johnson & Johnson is goedgekeurd voor Europese markt

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van het vaccin van Johnson & Johnson op de Europese markt. De Europese Commissie moet het nog definitief goedgekeuren, maar volgt meestal het advies van het EMA.

Het is daarmee het vierde vaccin dat wordt goedgekeurd na dat van AstraZeneca, Pfizer en Moderna. Het grote voordeel van dit vaccin dat deels is ontwikkeld bij Janssen Pharmaceutica in ons land, is dat er maar één dosis nodig is voor een volledige bescherming.

Lees er alles over in dit bericht:

Versoepelingen in Portugal

In Portugal worden de coronamaatregelen wat versoepeld. Vanaf komende maandag gaan de kinderdagverblijven, de lagere scholen, de kappers en de boekenwinkels opnieuw open. De overige winkels mogen alleen aan de deur verkopen. 

Vanaf 5 april - na Pasen dus - mag ook een deel van het middelbaar onderwijs heropenen. Ook bibliotheken en kleine winkels mogen dan de deuren opnieuw openen. Terrassen van cafés en restaurants mogen opnieuw opgezet worden. 

Vanaf 19 april volgt dan het overige deel van het middelbaar onderwijs, net als de hogescholen en universiteiten, de bioscopen, theaters, overige winkels en winkelcentra. 

Vanaf 3 mei mogen dan de cafés en restaurants helemaal open. 

Aan die versoepelingen is wel een voorwaarde verbonden: van zodra het aantal dagelijkse besmettingen per 100.000 inwoners boven de 120 stijgt en het reproductiegetal hoger dan 1 is, worden de versoepelingen teruggeschroefd.

Geen maatregelen meer voor twee minderjarigen van lockdownfeestje Kapellen

De jeugdkamer van het hof van beroep in Antwerpen heeft beslist om de voorlopige maatregelen op te heffen die twee minderjarigen vorige maand hadden opgelegd gekregen na een lockdownfeestje in Kapellen. Dat werd vernomen bij het hof van beroep.

Zeven minderjarigen - twee 15-jarigen en vijf 14-jarigen - werden op 13 februari betrapt op een lockdownfeestje in Kapellen. Ze werden voor de jeugdrechtbank in Antwerpen geleid, die hen voorlopige maatregelen oplegde, zoals een taakstraf en huisarrest. Verschillende van de minderjarigen gingen in beroep.

Vorige week besliste de jeugdkamer van het hof van beroep al om de voorlopige maatregelen van één minderjarige met onmiddellijke ingang op te heffen. Vandaag werd hetzelfde beslist in de dossiers van twee andere jongeren.

De wijze waarop politie en parket met de zeven minderjarigen waren omgegaan, kreeg behoorlijk wat kritiek. De jongeren hadden de nacht op het politiecommissariaat in Kapellen moeten doorbrengen en werden de volgende dag overgebracht naar het justitiepaleis. Daar werden ze tijdelijk opgevangen in de doorgangscellen voor minderjarigen in afwachting van hun voorleiding voor de jeugdrechter. Politie en parket zeggen dat de gebruikelijke procedure gevolgd werd.

Zweedse kroonprinses en echtgenoot testen positief

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel hebben allebei positief getest op het coronavirus. Ze zijn in quarantaine gegaan, meldt het Zweedse paleis.

Zowel Victoria (43) als Daniel (47) hebben milde symptomen, maar zouden het relatief goed maken. Ook hun kinderen Estelle en Oscar zijn nu in zelfisolatie.

Eerder dit jaar zijn de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia al ingeënt met een coronavaccin.

In Zweden zijn al 13.111 coronasterfgevallen geteld. Tot nu toe zijn al meer dan 700.000 Zweden besmet geraakt met het coronavirus

AstraZeneca: "Geen enkele aanwijzing over verhoogd risico"

Er is geen enkele aanwijzing dat het coronavaccin van AstraZeneca een verhoogd risico met zich zou meebrengen op bloedklonters. Dat heeft een woordvoerder van het Brits-Zweedse farmabedrijf gezegd.

"Uit een analyse van meer dan tien miljoen gegevens is er geen enkel bewijs naar voren gekomen van een verhoogd risico op longembolie of diepveneuze trombose", aldus de woordvoerder, "niet bij bepaalde leeftijdsgroepen of een geslacht, niet voor een bepaald lot vaccins en ook niet in bepaalde landen."

"Het aantal dergelijke voorvallen ligt zelfs lager bij gevaccineerde mensen dan je zou verwachten op basis van het aantal gevallen in de algemene bevolking", luidt het nog.

Adjunct-directeur EMA over AstraZeneca-vaccin: "Kunnen niet zeggen dat er iets over het hoofd gezien is"

"We kunnen niet zeggen dat er iets over het hoofd gezien is bij het vaccin van AstraZeneca." Dat zegt Noël Wathion, de adjunct-directeur van het Europees Geneesmiddelenagentschap. "Het is altijd mogelijk dat men naarmate een vaccin uitgerold wordt, bepaalde ongewenste reacties ziet die heel sporadisch zijn. Maar we moeten natuurlijk altijd kijken of er een verband is met het vaccin of niet. Ook in de gewone populatie komen tromboses voor. Dat moet nu worden uitgeklaard."

Hij roept de verschillende lidstaten ook op om zoveel mogelijk gegevens te delen. "We kunnen alleen oordelen op basis van wat we doorkrijgen."

Hij benadrukt nog eens dat het EMA momenteel aanraadt om de AstraZeneca-vaccinaties gewoon door te laten lopen. "De baten-risicoanalyse is positief."

Bekijk hier het hele gesprek in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Vaccinoloog Pierre Van Damme benadrukt dat het eigenlijk de normale procedure is dat een land Europa inlicht, waarna Europa alles nakijkt. In deze heeft Denemarken op eigen houtje gehandeld. Van Damme benadrukt dat het vaccin veilig is: "Mocht er een verband zijn, zouden we dat al gezien hebben. Dan zouden er geen 30 gevallen op die 5 miljoen vaccins zijn, dan zou dat aantal veel hoger liggen. Ook de Engelse cijfers, waar er al 11 miljoen inentingen met het AstraZeneca gebeurden, ziet men geen verhoging van bloedstollingsstoornissen."

Amerikaanse president ondertekent relanceplan

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag zijn handtekening gezet onder zijn relanceplan dat het Congres gisteren heeft goedgekeurd. Aanvankelijk luidde het dat hij dat pas morgen zou doen.

Het relanceplan is 1.900 miljard dollar (ofwel: 1.900.000.000.000 dollar) waard. Het omvat onder meer investeringen in vaccins en testen tegen het coronavirus, maar ook geld voor schoolopeningen en steunmaatregelen voor individuen en bedrijven die hard getroffen zijn door de coronacrisis. Zo trekt de overheid 400 miljard dollar uit voor rechtstreekse steuncheques tot 1.400 dollar per persoon voor miljoenen Amerikanen. Lees hier wat het plan allemaal inhoudt.

AFP or licensors

De Zweedse kroonprinses test positief op corona

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel hebben allebei positief getest op het coronavirus. Ze zijn in quarantaine gegaan, heeft het Zweedse paleis gemeld. Zowel  Victoria als Daniel hebben milde symptomen, maar stellen het al bij al goed.

Het paar testte gisteren positief. Ook hun kinderen Estelle en Oscar gingen in zelfisolatie. De arts van de koninklijke familie probeert nu na te gaan hoe de kroonprinses besmet raakte. De Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia werden eerder dit jaar al ingeënt met een coronavaccin.

Het land telt al 13.111 coronasterfgevallen, en al meer dan 700.000 Zweden raakten besmet.

Rwandese president Paul Kagame is als eerste Oost-Afrikaanse staatshoofd ingeënt tegen COVID-19

De Rwandese president Paul Kagame is ingeënt tegen COVID-19, dat hebben de Rwandese autoriteiten bekendgemaakt. Hij is daarmee het eerste staatshoofd dat het vaccin ontvangt in Oost-Afrika.

Foto's van het 63-jarige staatshoofd en zijn vrouw Jeannette die het vaccin toegediend krijgen in een ziekenhuis in de hoofdstad Kigali, werden gepost op Twitter. De naam van het vaccin dat het presidentiële paar ontving, werd niet gespecificeerd. Het land heeft 100.000 doses van het Pfizer-vaccin en 240.000 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen.

AFP or licensors

In totaal zijn al 230.000 Rwandezen ingeënt, volgens de autoriteiten. Rwanda, een land met 12 miljoen inwoners, is van plan dit jaar 30 procent van de bevolking te vaccineren en tegen eind 2022 zou dat 60 procent moeten zijn. Het land heeft sinds het begin van de pandemie meer dan een miljoen tests uitgevoerd en bijna 20.000 gevallen ontdekt. Er werden 271 coronadoden gemeld. De president legde enkele van de strengste coronamaatregelen op in Afrika, zoals een volledige lockdown in maart vorig jaar.

Meest gelezen