Foto Marc Van Achte

Man uit Oostakker haalt vuilniszak vol achtergelaten mondmaskers op

Marc Van Achte uit Oostakker is vrijwilliger voor Mooimakers en heeft met achtergelaten mondmaskers een hele vuilniszak kunnen vullen. Hij haalt regelmatig zakken vol zwerfvuil op tijdens zijn wandelingen. De "oogst" is altijd indrukwekkend met plastic potjes en dergelijke, maar nu valt het op dat er meer en meer wegwerpmondmaskers rondslingeren. "Dat is ook plastic, en dat komt uiteindelijk allemaal in de zee terecht."

Je ziet ze misschien ook regelmatig liggen tijdens jouw wandelingen: wegwerpmondmaskers die in een berm liggen, op het gras, langs de straten. Of ze er doelbewust gegooid zijn of ze gewoon uit een jaszak gevallen zijn, weten we niet. Maar dat er opvallend veel zijn, dat weet Marc Van Achte uit Oostakker wel. Hij staat in de krant Het Nieuwsblad op foto's waarbij hij een berg vol mondmaskers vasthoudt met een grijper. Hij werkt als vrijwilliger bij Mooimakers, dat is een organisatie die Vlaanderen wil vrijmaken van zwerfvuil en sluikstorten. Hij doet regelmatig zijn ronde en nu heeft hij een vuilniszak vol met enkel en alleen achtergelaten en verloren mondmaskers.

Mensen gaan naar huis na hun werk en dan gooien ze vaak de mondmaskers gewoon in de natuur
Vrijwilliger Marc Van Achte

Plastic

"Ik erger mij dood aan zwerfvuil", zegt Van Achte. "En nu zie je vaak mondmaskers rondslingeren, ook in de buurt van scholen. Of zoals onlangs op een fabrieksterrein. Ik begrijp dat de werknemers daar een hele dag met de maskers moeten rondlopen en dat dat niet gemakkelijk is. Maar dan gaan ze naar huis en gooien ze het vaak gewoon in de natuur." Mondmaskers zijn ook plastic en schadelijk voor de natuur, zegt Van Achte: "Alles gaat via de riolen uiteindelijk naar de zee. Als je zou 'googlen' met de zoektermen: oceaan en plastic. Dan zie je beelden die je niet voor mogelijk houdt."

(lees verder onder de foto: zakken zwerfvuil van 4 straten)

Foto Marc Van Achte

"Tottevodderaper"

De man ruimt al een hele tijd als vrijwilliger van Mooimakers zwerfvuil op, maar is nog niet zo lang bezig om selectief mondmaskers te verzamelen. Toch heeft hij op korte tijd al een zak vol met enkel en alleen mondmaskers. "In Gent noemen we dat een 'tottevodde'. Mensen noemen mij nu ook zo'n beetje de 'tottevodderaper'. En ik zet op sociale media wat ik allemaal vind en hoeveel zakken ik heb opgeruimd."

In Gent noemen we een mondmasker een 'tottevodde'. Ik ben dan ook de 'tottevodderaper'

Vrijwilliger Marc Van Achte

"Als ik een 1,5 kilometer wandel dan verzamel ik al makkelijk 7 à 8 zakken vol vuilnis. Dat zijn zakken van 60 liter. Dat is ongelooflijk", zegt Van Achte. Als hij de foto's ervan dan op Facebook zet, stimuleert dat anderen om mee te doen, zegt hij: "Vaak reageren ze dat ze dat ook wel willen doen. Onlangs liep ik aan de Volvo in Oostakker en als mensen mij voorbij rijden met de wagen toeteren ze om mij aan te moedigen." Van Achte eindigt met een raad: "Als je het milieu echt wil verbeteren, begin dan bij jezelf."

kasto80

Meest gelezen