foto: Radio 2

Natuur en Bos plant nieuwe dreef aan op historisch landgoed Hobos in Pelt

In het natuurgebied Bosland in Pelt wordt vandaag een nieuwe dreef aangeplant aan het Hobos. De originele fijnsparren moesten 2 jaar geleden gekapt worden omdat ze aangetast waren door kevers. Ze worden nu vervangen door winterlindes, die zijn beter bestand tegen de droogte.

Het Hobos is een landgoed dat ooit nog bewoond werd door Drossaard Clerx, de rechter die in de 18de eeuw komaf maakte met de bokkenrijders. De dreef ernaartoe is een populair wandelpad. Maar de indrukwekkende fijnsparren die er stonden, stierven 2 jaar geleden af. "Ze waren aangestast door de letterzetter, dat is een gevolg van de klimaatverandering", legt boswachter Eddy Ulenaers uit. "We hebben ze uit voorzorg moeten kappen, want de dode bomen konden bij hevige wind omwaaien."

Opnieuw fijnsparren aanplanten heeft geen zin, die zouden toch afsterven

Nu worden er zo'n 100 winterlindes aangeplant. "Het heeft geen zin om opnieuw fijnsparren aan te planten, die zouden toch afsterven. De winterlinde is beter bestand tegen de droogte. Het worden ook mooie grote bomen, die komen ook mooi in bloei te staan, en daar komen dan veel insecten op af." 

De gebouwen op het landgoed liggen er al jaren verlaten bij. "Tot nu toe is er nog geen investeerder gevonden om de site een nieuwe invulling te geven", vertelt schepen van Erfgoed Niels Valkenborgh (CD&V). "Maar intussen hebben we samen met Erfgoed Vlaanderen en Natuur en Bos een beheerplan opgemaakt voor het gebied. De renovatie van het Hobos is geraamd op ruim 5 miljoen euro."

Meest gelezen