Astmapatiënten gebruiken nu vaak een puffer om hun aandoening onder controle te houden.
NIAID/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Nieuw natuurlijk mechanisme ontdekt tegen levensbedreigende allergieën

Onderzoekers hebben een natuurlijke manier blootgelegd die ons lichaam gebruikt om auto-immuunziekten en allergieën te voorkomen. Een proteïne die neuritine heet, ligt aan de basis van het proces, dat op termijn zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor aandoeningen als allergieën en astma en voor het verhinderen van anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie.    

"We hebben dit compleet fascinerend mechanisme van onze eigen lichamen ontdekt, dat de productie stillegt van losgeslagen antilichamen die ofwel auto-immuunziekten of allergieën kunnen veroorzaken", zei Carola Vinuesa, professor aan de Australian National University (ANU) en de senior auteur van de studie over neuritine. 

Auto-immuunziekten zijn ziekten waarbij het immuunsysteem bepaalde lichaamseigen stoffen of elementen als lichaamsvreemde indringers gaat zien en er antistoffen tegen gaat aanmaken. 

"Het was al jaren bekend dat neuritine een rol speelde in de hersenen en het zenuwstelsel, maar we hebben er een grote hoeveelheid van aangetroffen in het immuunsysteem en ook het mechanisme ervan in het immuunsysteem ontdekt, iets wat nog nooit eerder beschreven was."

"We hebben aangetoond dat het een van de mechanismen is van het immuunsysteem zelf om auto-immuniteit en allergie te voorkomen. Nu we de bewijzen daarvoor hebben, kunnen we gaan proberen dat toe te passen in behandelingen", zo zei Vinuesa. 

Dokter Paula Gonzalez-Figueroa, de eerste auteur van de nieuwe studie, in haar laboratorium.
Australian National University

Ziekteverwekkende antilichamen

De onderzoekers zeggen dat ze meer dan vijf jaar geleden een gefundeerd vermoeden hadden gekregen dat neuritine wel eens een regelende functie zou kunnen hebben in het stoppen van allergieën en auto-immuunziekten en dat ze vervolgens begonnen zijn met onderzoek om een gat op te vullen in onze kennis over hoe het immuunsysteem werkt. 

En nu hebben ze dus ontdekt dat neuritine de aanmaak van ziekteverwekkende antilichamen kan voorkomen. "Het is een ongelooflijke ontdekking. We zagen dat, als er geen neuritine is, er een verhoogde gevoeligheid optreedt voor overlijden door anafylaxie, wat de rol ervan onderstreept in de preventie van levensbedreigende allergieën", zei dokter Paula Gonzalez Figueroa, een onderzoeker bij ANU en de eerste auteur van de nieuwe studie. 

Als het immuunsysteem bij iemand met allergieën overreageert op allergenen, zoals pollen, stof of aardnoten, maakt het antilichamen aan die Immunoglobine E (IgE) genoemd worden. Allergieën ontstaan wanneer het lichaam te veel IgE produceert als reactie op voor de rest schadeloze stoffen. Dat leidt tot het vrijgeven van histamine dat allergische reacties veroorzaakt. 

"We hebben ontdekt dat neuritine de overdadige productie van IgE voorkomt, die doorgaans geassocieerd wordt met een aantal veelvoorkomende vormen van allergie en voedselintolerantie", zei professor Vinuesa.  

Veel auto-immuunziekten worden veroorzaakt of verergerd door antilichamen die ons eigen weefsel vernietigen en auto-immuunziekten als lupus en reumatoïde artritis veroorzaken. 

"Er zijn meer dan 80 auto-immuunziekten en in veel daarvan vinden we antilichamen die zich binden aan onze eigen weefsels in plaats van ziekteverwekkers - virussen en bacteriën - als doelwit te nemen", zei Gonzalez-Figueroa. "We hebben ontdekt dat neuritine de vorming van losgeslagen plasmacellen onderdrukt, wat de cellen zijn die schadelijke antilichamen produceren." 

De onderzoekers hopen dat de ontdekking de basis zal kunnen vormen van nieuwe behandelingen. 

"Dit zou meer zijn dan een nieuw geneesmiddel - het zou een volledig nieuwe benadering kunnen worden om allergieën en auto-immuunziekten te behandelen", zei Vinuesa. 

"Als deze benadering een succes zou worden, zouden we niet langer belangrijke immuuncellen in aantal moeten verminderen en ook niet langer het hele immuunsysteem moeten temperen. In de plaats daarvan zouden we enkel de proteïnen moeten gebruiken die ons eigen lichaam gebruikt om voor immuuntolerantie te zorgen. Er is een stijging van het aantal allergieën en auto-immuunziekten en we hopen dat dit ons een nieuwe manier biedt om die aan te pakken", zo zei professor Vinuesa. 

De studie van het team van de Australian National University en van een onderzoeker van de Indiana University School of Medecine en een van het Babraham Institute in Cambridge is gepubliceerd in Cell. Dit artikel is gebaseerd op een persmededeling van ANU.

Meest gelezen