ROBIN UTRECHT

Nieuwe rusthuisbewoners worden ingeënt met vaccins die over zijn in vaccinatiecentra van Genk en Bree

Vaccins die over zijn in de vaccinatiecentra van Genk en Bree zullen  eerst gebruikt worden om nieuwe bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra te vaccineren. De eerstelijnszone Kemp en Duin wil zo de veiligheid in de woonzorgcentra in As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal garanderen. 

In woonzorgcentra worden regelmatig nieuwe bewoners opgenomen en nieuwe personeelsleden in dienst genomen. Maar die zijn meestal nog niet ingeënt. De eerstelijnszone Kemp en Duin heeft dat nu in kaart gebracht voor de aangesloten gemeenten As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal. “Het gaat om een 50-tal mensen, in alle woonzorgcentra in de 5 gemeenten”, vertelt dokter Kaat Ieven van de eerstelijnszone. “Dus als we in de vaccinatiecentra vaccins over hebben, brengen we die naar de woonzorgcentra. De dokter daar neemt die vaccins dan in ontvangst en zal ze daar toedienen aan de nieuwe bewoners of nieuwe personeelsleden.” 

Als we de vaccinatiegraad hoog houden, kunnen we gemakkelijker versoepelen

dokter Kaat Ieven, eerstelijnszone Kemp en Duin

Als de vaccinatiegraad in de woonzorgcentra weer zou zakken naar 70% in plaats van 90%,  omdat er nieuwe bewoners zijn bijgekomen, dan is het niet veilig om versoepelingen door te voeren.” Dat wil Ieven vermijden. “Ik werk ook als huisarts en ik hoor toch regelmatig van mijn patiënten in de woonzorgcentra dat ze het heel jammer vinden dat er bijvoorbeeld maar 1 bezoeker tegelijkertijd mag komen. Ze kijken er naar uit dat de hele familie gezellig samen op bezoek mag komen. Als er versoepelingen komen, willen we die ook onmiddellijk kunnen invoeren in de rusthuizen, daarom willen we die vaccinatiegraad zo goed mogelijk op peil houden.”

Er zijn verschillende eerstelijnszones in Limburg die op een gelijkaardige manier werken, maar er is nog geen algemene aanpak in Vlaanderen.

Meest gelezen