Hoegaarden hangt voorlopig geen regenboogvlag uit voor vermoorde David: "Eerst onderzoek afwachten"

De burgemeester van Hoegaarden, Jean-Pierre Taverniers (CD&V), wil voorlopig geen regenboogvlag uithangen aan het gemeentehuis. Op heel wat plaatsen in het land gebeurt dat wél, uit solidariteit met David, de 42-jarige man die afgelopen weekend werd vermoord in Beveren.

Homohaat zou mogelijk een motief van de daders zijn geweest, maar dat is nog niet duidelijk. En daar wringt het schoentje voor burgemeester Jean-Pierre Taverniers. "Wij zijn tegen alle vormen van geweld. Dit kan niemand ooit goedkeuren. Maar er is nog te weinig bekend in dit dossier om nu al conclusies te gaan trekken." Het was oppositiepartij N-VA die tijdens de gemeenteraad voorstelde om de regenboogvlag uit te hangen, ter nagedachtenis van David en om medeleven te betuigen aan de holebigemeenschap. De regenboogvlag wordt onder andere door de holebibeweging en de LGBTQI+ gemeenschap gebruikt als symbool.

Laat het gerecht eerst haar werk doen. Als blijkt dat het effectief over homohaat gaat, zullen we de gepaste beslissingen nemen

Jean-Pierre Taverniers, burgemeester van Hoegaarden

"Wij hébben al jaren een regenboogvlag en homohuwelijken in Hoegaarden. Natuurlijk steunen wij de holebigemeenschap. Die mensen zijn hier even welkom als iedereen. Maar in dit specifieke geval vind ik het te vroeg om de vlag om die reden uit te hangen. Als morgen blijkt dat het effectief over homohaat gaat, dan zullen wij op dat moment de gepaste beslissingen nemen", aldus Taverniers.

Kuddegeest

De burgemeester betreurt dat veel mensen voorbarige conclusies trekken. "Het proces wordt nu al gevoerd in de media, maar er is nog steeds geen duidelijkheid. Dan onstaat er een kuddegeest die dat allemaal volgt. Maar we moeten de voor- en tegenkanten respecteren en daar ben ik niet voor bevoegd. Laat het gerecht eerst haar werk doen." Wel vindt Taverniers dat er een wetgeving moet komen die de rechten van holebi's beter beschermt. "Er moeten meer mogelijkheden zijn zodat die mensen met hun problemen naar buiten kunnen komen. Wel is er in het landelijke Hoegaarden volgens de burgemeester geen probleem met homohaat. "Ik kan me voorstellen dat dat in andere streken zeker zo is, maar hier bij ons zijn er geen problemen wat dat betreft", aldus nog Taverniers.

Meest gelezen