BEKIJK - Oost-Vlaams stripfiguur Boerke wordt animatiereeks op Canvas

De Oost-Vlaamse stripfiguur "Boerke" wordt vanaf maandag 29 maart een animatiereeks op Canvas. Boerke is al jaren het stripfiguurtje van Gentenaar Pieter De Poortere. Je kan hem kennen van zijn wekelijkse verschijning in Knack Focus. De stripfiguur zal 52 afleveringen lang te zien zijn op televisie. De Poortere vindt het fantastisch dat "zijn Boerke" eindelijk verfilmd wordt.

Stripfiguur Boerke is herkenbaar aan zijn grote snor, en zal over ruim 2 weken voor het eerst een bewegend figuur zijn op het scherm. Vanaf 29 maart zal je hem elke avond rond 11 uur op Canvas zien. Hij vervangt voor even het programma "Winteruur" met Wim Helsen. Net als in het tijdschrift beleeft Boerke situaties die voor hem altijd slecht aflopen, tot plezier van de kijker. De kleinmenselijke tekortkomingen en zwaktes van Boerke maken hem heel herkenbaar. Dus naast leedvermaak, zullen we ook wel vaak medelijden en sympathie voor hem hebben.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Elke aflevering duurt ongeveer 2 minuten en bevat 3 grappen. De thema’s schuwen de actualiteit niet. Milieu kan aan bod komen, maar ook kunst en film, tot sprookjes en veel meer. “De eenvoudige tekenstijl van Boerke maakt de vaak harde humor des te doeltreffender”, zegt Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas. “Boerke is de universele antiheld die wij allemaal weleens zijn, en waar we ons dus allemaal in herkennen. Een aangename, zij het soms wat pijnlijke ervaring. Ik ben ook blij dat we met deze reeks het animatiegenre extra in de kijker kunnen zetten.”

Zeven jaar geleden na het idee, is Boerke ook animatiefilm

Eigenlijk loopt Pieter De Poortere al langer dan 7 jaar met het idee rond om zijn stripfiguur te verfilmen. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, zeg hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Een animatieserie maken is moeilijker dan een stripverhaal tekenen, omdat je er veel andere mensen voor nodig hebt: een productiehuis, animatiestudio, stemmen, muziek. Dus het was een heel grote puzzel, waar we ook nog eens budget voor moesten krijgen. We hebben ook wel een tijdje  gezocht naar de juiste formule. Boerke is een tekstloze strip, en het is niet zo makkelijk om dat om te zetten naar bewegend beeld. Maar het is fantastisch om te doen, het was als een speeltuin voor iedereen die eraan meewerkte.”

Stemacteurs bij woordloze animatiefilm

Je zou denken dat er geen stemmen nodig zijn, als er geen tekst is. Maar zonder stemmen zou het helemaal anders zijn. “De stemmen zijn heel belangrijk”, zegt Pieter. “Het gaat dan vooral om mompelen, roepen, schreeuwen, of achtergrondgeluiden maken. Han Coucke levert de stem van de mannelijke nevenrollen, Maaike Cafmeyer neemt de vrouwelijke rollen op zich. En Jos Dom is de stem van Boerke, die humt en mompelt, een beetje te vergelijken met de geluiden in de Britse serie Mr. Bean. Ook de muziek is van groot belang. Flip Kowlier maakte telkens muziek die bij het thema van de aflevering past. 

De grappen spreken vooral jongvolwassenen en volwassenen aan. Het is soms bijtende humor die niet vrijblijvend is. Boerke houdt de maatschappij vaak een spiegel voor, en met de harde humor worden vaak hete hangijzers in de maatschappij aangekaart, zoals de vluchtelingeproblematiek, #metoo, milieuvervuiling en zo meer. “Momenteel zit ik aan 150 grappen, die in de 52 afleveringen verwerkt zitten. Maar ik heb er zowat 650, dus ik kan wel nog even voortdoen. Het zal afhangen van de reacties op de animatieserie of er een volgende seizoen komt natuurlijk.”

kasto80

Meest gelezen