Radio 2

Restafval in 5 Wase gemeenten gehalveerd dankzij ander ophaalsysteem

Inwoners uit 5 gemeenten in het Waasland hebben op twee jaar tijd hun restafval bijna kunnen halveren. Afvalophaler Miwa schakelde twee jaar geleden over van vuilniszakken naar afvalcontainers waarbij het aangeboden afval wordt gewogen en per kilogram wordt aangerekend, het zogenaamde diftarsysteem.  Wie goed sorteert, moet minder betalen.

In 2018 produceerden de inwoners van Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Temse, Stekene en Waasmunster samen nog 22.000 ton restafval. Twee jaar later is dat nog maar 12.000 ton. Die spectaculaire daling heeft alles te maken met het nieuwe ophaalsysteem. Met het zogenaamde diftarsysteem (gedifferentieerde tarieven) wordt het restafval gewogen en ook per kilogram aangerekend. Het loont dus financieel om beter te sorteren.

De invoering van het nieuwe systeem stuitte aanvankelijk op heel wat weerstand, maar in de zomer van 2019 zette afvalintercommunale Miwa door en werd het ingevoerd in de 5 aangesloten gemeenten. Restafval wordt sindsdien gewogen en per gewicht aangerekend. En al meteen was er effect. Hoewel het nog maar een half jaar in gebruik was, werd er al in 2019 meteen 5.000 ton minder restafval aangeboden en vorig jaar ging er nog eens 5.000 ton af.

Er wordt veel beter gesorteerd

Dat mensen beter gingen sorteren, merk je ook aan hoeveel er vorig jaar werd opgehaald dat geen restafval is. Miwa deelde bijna 3.500 extra gft-containers uit en het gewicht aan ingezameld groente-, fruit- en tuinafval steeg op een jaar tijd met 3.000 ton. Eenzelfde verhaal voor pmd-afval: een stijging met 1.500 ton tot in totaal 4.000 ton pmd. Er werden ook meer papier en karton ingezameld en in de glasbollen werd 5.000 ton glas gedropt. 

Niet alleen de overschakeling naar een weegsysteem voor restafval heeft de cijfers doen dalen, ook de veranderde regels voor pmd en gft-afval. Er mogen meer soorten plastic bij het pmd en ook de soorten afval die in de groene gft-container mogen, zijn uitgebreid. Het is moeilijk om uit te maken hoe groot dat effect was op de cijfers. 

Het enige minpuntje vorig jaar was dat er minder mensen naar de recyclageparken waren gegaan. Maar dat is natuurlijk niet te verwonderen, want door corona waren de parken een hele tijd gesloten.

OVAM-doelstelling nu al gehaald

Afvalintercommunales krijgen streefdoelen opgelegd van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Miwa moest tegen 2022 zorgen dat er per inwoner nog maar 145 kilogram restafaval werd aangeboden. In 2020 zaten ze al op 101 kilogram per inwoner. Missie geslaagd dus.

kasto80

Meest gelezen