AFP or licensors

Kritiek op aanhoudend geweld tegen betogers in Myanmar klinkt steeds luider: "Buitengerechtelijke executies"

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteravond unaniem het geweld tegen vreedzame demonstranten in Myanmar veroordeeld. Maar ook vandaag zijn daar opnieuw zeker tien mensen doodgeschoten die protesteerden tegen de militaire staatsgreep en de opsluiting van regeringsleider Aung San Suu Kyi. De militaire junta heeft intussen nieuwe - zwaardere - beschuldigingen geuit aan het adres van de voormalige regeringsleider. 

De militaire junta die de macht heeft overgenomen in Myanmar heeft op een persconferentie gezegd dat Aung San Suu Kyi 600.000 dollar smeergeld en meer dan 11 kilo goud in ontvangst zou hebben genomen. Bewijzen voor die beschuldiging werden niet aangedragen. 

Volgens de junta zou de vroegere regeringsleider het geld en het goud hebben gekregen van de gewezen minister die verantwoordelijk is voor de regio Yangon, Pyo Min Thein. De man, die op dit moment gevangen zit, zou dat bekend hebben. Wat hij in ruil kreeg, is niet gezegd.

Met de nieuwe beschuldiging lijkt de junta Aung San Suu Kyi verder in diskrediet te willen brengen. Er waren eerder al aanklachten tegen haar geformuleerd, maar die wegen minder zwaar. Zo wordt ze al vervolgd omdat ze illegaal walkietalkies het land zou binnengesmokkeld hebben en de coronaregels zou overtreden hebben.

Weer betogers doodgeschoten

Aung San Suu Kyi zit nog altijd vast op een onbekende locatie, sinds het leger haar op 1 februari opzij zette en de macht greep in Myanmar. Tegen die staatsgreep blijven demonstranten massaal op straat komen, ondanks het repressieve optreden van de ordediensten.

Ook vandaag is er weer met scherp geschoten op betogers. Zeker tien mensen zouden zijn omgekomen. In Myaing, in het centrum van het land, schoot de politie op een groep mensen die de vrijlating eiste van drie opgepakte burgers. "De politie zette eerst traangas in en vuurde rubberkogels af, om daarna met scherp te schieten", zegt een ooggetuige. Zes mensen zouden zijn omgekomen.

Oorlogswapens ingezet tegen vreedzame demonstranten

Sinds het begin van het protest zijn volgens mensenrechtenorganisaties al 60 betogers gedood. Amnesty International zegt dat de junta "buitengerechtelijke executies" uitvoert en oorlogswapens inzet tegen vreedzame demonstranten. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie na onderzoek van 55 video's uit Myanmar.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De beelden werden gemaakt tussen 28 februari en 8 maart door burgers en lokale media in verscheidene steden in Myanmar. "De tactieken van het leger zijn verre van nieuw, maar de moordpartijen werden tot op heden nooit rechtstreeks uitgezonden, zichtbaar voor de hele wereld", zegt Joanne Mariner van Amnesty, dat stelt dat de militairen zijn uitgerust met oorlogswapens. Zo is te zien hoe de soldaten in stedelijke omgevingen zonder onderscheid met scherp schieten.

Volgens Amnesty gaat het niet over "de daden van overweldigde officieren die slechte beslissingen nemen", maar om "onverbeterlijke commandanten die reeds eerder betrokken waren bij misdaden tegen de mensheid". Het geweld gebeurt "met voorbedachte rade, op geplande en gecoördineerde wijze."

VN-Veiligheidsraad veroordeelt unaniem geweld door junta

Ook de Verenigde Naties hebben gisteren voor het eerst het geweld in Myanmar unaniem veroordeeld. In een verklaring veroordeelt de VN-Veiligheidsraad "het geweld tegen vreedzame manifestanten". 

De grootmachten zijn ook "diep bezorgd" over de "beperkingen die worden opgelegd aan medisch personeel, de civiele samenleving, vakbondsleden en journalisten". Ze vragen ook de "onmiddellijke vrijlating van alle personen die arbitrair worden vastgehouden".

Ook China, dat de militaire staatsgreep in Myanmar tot dusver als een "interne aangelegenheid" had bestempeld, schaarde zich achter de gemeenschappelijke verklaring. De Chinese ambassadeur bij de VN stelde dat het tijd is voor een "de-escalatie" en "dialoog" in Myanmar.

AFP or licensors

Meest gelezen