Videospeler inladen...

Politie vraagt iedereen met versleutelde Sky ECC-telefoon om zich te melden: "Belgische gebruikers werden afgeluisterd"

De federale politie heeft een apart opsporingsbericht verspreid: alle gebruikers van een versleutelde Sky ECC-telefoon moeten zich melden. De Belgische gebruikers werden volgens de politie afgeluisterd. "Als de telefoon voor legitieme doeleinden gebruikt werd, zullen de verzamelde data na verificatie worden veiliggesteld." Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert is niet te spreken over deze methode.

"Operatie Sky" gaat al enkele dagen over de tongen in ons land. Eerder deze week viel de politie binnen op meer dan 200 adressen in ons land - de grootste actie ooit. Tientallen verdachten werden opgepakt, tonnen drugs werden in beslag genomen. Hoe de speurders hen op het spoor kwamen? Omdat ze konden inbreken en meelezen in de versleutelde telefoons van Sky ECC. Al een half miljard berichten werden ontcijferd, nog evenveel berichten moeten nog volgen.

Wat is een Sky ECC-telefoon?

Een Sky ECC-telefoon is een extra beveiligde smartphone, waarop een beveiligde chatapp staat. 

De smartphones zelf zijn enkel verkrijgbaar bij het bedrijf zelf, waar ze slechts met een bepaald aantal modellen werken omdat die chips bevatten waarmee niet geknoeid kan worden.

De berichtenapp is ook beveiligd. Alle communicatie is versleuteld en verloopt via beveiligde servers. Daarnaast verzekert de app ook privacy. Om te kunnen communiceren met iemand moet je namelijk de 6-cijferige code van je contactpersoon hebben. Die is niet gelinkt aan persoonlijke informatie, telefoonnummers en namen kunnen dus niet achterhaald worden. 

De federale politie heeft nu een opsporingsbericht verspreid, op vraag van het parket en de onderzoeksrechter, naar al wie zo'n Sky ECC-telefoon in z'n bezit heeft. "De Belgische gebruikers worden ingelicht dat hun data werden afgeluisterd op bevel van de Franse onderzoeksrechter."

Het bericht vervolgt: "Aan personen en bedrijven die voor legitieme doeleinden gebruik zouden hebben gemaakt van de Sky ECC wordt gevraagd zich te melden bij de politie. De verzamelde data zullen na verificatie worden veilig gesteld en niet langer onderwerp uitmaken van verder politieonderzoek. Dit tot bescherming van de privacy."

De verzamelde data zullen na verificatie worden veilig gesteld en niet langer onderwerp uitmaken van verder politieonderzoek

In een reeks tweets laat privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert alvast zijn ongenoegen blijken. 

"Er zijn eigenlijk twee problemen", zegt Dobbelaere-Welvaert aan onze redactie. "De eerste vraag is of dit onderzoek kan plaatsvinden op de manier waarop het gebeurd is. Kan de politie dit doen? Dat kan alleen onder heel precieze omstandigheden én de data van mensen die onschuldig zijn moeten meteen uit het onderzoek." Dat brengt ons meteen bij het tweede probleem, zegt Dobbelaere-Welvaert. "Het feit dat iedereen die braaf geweest is, dat moet komen zeggen, is niet echt de manier waarop een onderzoek moet lopen. Het is de omgekeerde wereld."

Het is de omgekeerde wereld

Matthias Dobbelaere-Welvaert

Bekijk hieronder ook de journaalreportage over de oproep van de politie: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen