Zijn voetbaltrainingen op leeftijd gezond? OHL gaat 55- tot 70-jarigen trainen om het te onderzoeken

Voetbalclub OHL en universiteit KU Leuven slaan de handen in elkaar om de gezondheidseffecten van voetbaltrainingen op volwassenen te onderzoeken. Met het onderzoek 'Football 4 Health' traint OHL twee maanden lang een twintigtal 55- tot 70-jarigen. Daarvoor zijn ze nu op zoek naar vrijwilligers.

Wat is de impact op de gezondheid van een twintigtal 55-tot 70-jarigen als ze twee keer per week deelnemen aan professionele voetbaltraining? Dat zoeken Oud-Heverlee Leuven en KU Leuven komende maanden samen uit. OHL zorgt voor de trainingen en infrastructuur en de universiteit onderzoekt de voetballers.  Na twee maanden vergelijkt de universiteit de nieuwe voetballers met een groep die niet getraind heeft.  "We geloven dat we als voetbalclub ook een maatschappelijke rol hebben in het promoten van een actieve levensstijl”, zegt Arne Knaepen, Community Officer bij OH Leuven. "Voor ons is het project ook interessant omdat we onmiddellijk zicht krijgen op de impact."

De voetbalclub zoekt voor het onderzoek twintig 55- tot 70-jarige OHL-fans die graag willen meedoen aan het project. Voetbalervaring is daar zelfs niet voor nodig, zegt woordvoerder van OHL Roel Van Olmen. "Ze moeten vooral zin hebben om te trainen en om hun gezondheid te verbeteren.  Wij willen een positieve voetbalervaring bieden en wie weet kunnen ze na het project aansluiten bij ons wandelvoetbalteam", legt Van Olmen uit. Je inschrijven kan via de website van OHL.

Marc Brys, trainer?

Het nieuwe voetbalteam krijgt professionele begeleiding van OHL. "We gaan coach Marc Brys niet opbellen, maar we voorzien wel gediplomeerde trainers", legt Van Olmen uit. "Zo kunnen we kwalitatieve trainingen aanbieden." Het onderzoek is een primeur voor de Leuvense club, maar het is vermoedelijk niet de laatste keer. "Dit is een eerste experiment, maar in de toekomst willen we meer van deze projecten opzetten”, besluit Knaepen.

Meest gelezen