Radio 2

Piet De Groote legt eed af als nieuwe burgemeester van Knokke-Heist: "Het voelt nog wat onwennig aan maar het is een grote eer"

Piet De Groote heeft de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Knokke-Heist. Hij is nu ook officieel de opvolger van graaf Leopold Lippens.

Piet De Groote was al 14 jaar schepen van Knokke-Heist. "Het is wennen. Ik had liever gehad dat Lippens nog vele jaren onze burgemeester was geweest. Maar iemand moet het doen. Ook voor de Knokke-Heistenaren wordt het wennen. Ze hebben bijna 42 jaar dezelfde burgemeester gehad. Voor hen is dat ook iets totaals nieuws en vreemds."

Het is geen kinderdroom die in vervulling gaat. "Ik was eigenlijk lang niet in politiek geïnteresseerd. Ik wou wel altijd iets voor mijn gemeente doen, maar dan misschien meer met mijn juridische achtergrond als advocaat. Maar van het ene is het andere gekomen. Ik kreeg een plaats op de lijst en werd later eerste schepen. En dat was al een grote verantwoordelijkheid."

Fier

Voorganger Leopold Lippens had de flamboyante stijl van het Zoute:  in een turqoise-gekleurd kostuum in een cabrio rijden bijvoorbeeld.  Piet De Groote: "Ik hou niet zo van kleurtjes. Voor de eedaflegging hou ik het bij een klassiek kostuum."

Lippens was van adel en woonde in het chique Zoute en Piet De Groote is de zoon van een patissier uit Heist. Je zou denken dat hij een volksere burgemeester zal zijn met een ander beleid. "Nee", zegt De Groote, "We hebben zeker 1 iets gemeenschappelijks. Onze fierheid op Knokke-Heist. Ik ben erg enthousiast om burgemeester te zijn van die mooie badstad."

Meest gelezen