© VRT - Jokko

BEKIJK - Premier De Croo in jeugdjournaal "Karrewiet": "Ook kinderen zullen na de zomer een vaccin kunnen krijgen"

Ook kinderen en jongeren die dat willen, zullen gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in ons jeugdjournaal "Karrewiet". Een precieze timing geeft hij niet, maar het zal ten vroegste na de zomer zijn. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels verwacht dat jongeren van 12 tot 17 tegen het einde van het jaar aan de beurt zullen komen. Jongere kinderen zullen volgens haar geduld moeten hebben tot 2022.

Eén jaar na de start van de coronacrisis, krijgen kinderen vanavond de kans om hun vragen te stellen aan premier De Croo in het jeugdjournaal "Karrewiet". Na een oproep vorige week kwamen maar liefst 1.285 vragen van kinderen binnen. Vier van hen kregen de kans om vragen te stellen in de "Karrewiet"-studio waar de eerste minister op een step toekwam. (lees voort onder de foto)

© VRT - Jokko

De vraag die het vaakst gesteld werd, was of ook kinderen gevaccineerd zullen worden. Alexander De Croo was duidelijk: "Jullie zullen ook een vaccin krijgen, maar vandaag zijn jullie de minst kwetsbaren. We vaccineren eerst diegenen die het snelst ziek kunnen worden, maar uiteindelijk gaan we ook kinderen vaccineren."

Ook kinderen zullen gevaccineerd worden. Dat zal wel pas voor na de zomer zijn

Premier Alexander De Croo

Een exacte timing kon de premier nog niet geven, maar hij denkt dat dat ergens na de zomer zal kunnen.

BEKIJK - Premier De Croo beantwoordt de vraag van Aurélie (10 jaar) uit Puurs over de vaccinatie van kinderen (lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Studies bij kinderen zijn aan de gang

De verschillende farmaceutische bedrijven (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson) zijn bezig met studies bij kinderen of zullen die nu elk moment opstarten. Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels: "Er lopen eerst testen bij de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar. Als men ziet dat alles goed gaat, dan gaat men ook kijken naar jongere kinderen (6 tot 11  jaar). Ze bestuderen voornamelijke welke dosis kinderen nodig hebben en of de bijwerkingen verschillen. Over de jongste leeftijdsgroep (0 tot 6 jaar) is voorlopig nog weinig geweten, omdat zij een minder grote rol spelen in de verspreiding van het virus."

Qua timing denkt Leroux-Roels dat het realistisch is om de jongeren (12 tot 17 jaar) in te enten tegen het einde van het jaar. De jongere kinderen zullen volgens haar nog moeten wachten tot 2022.

BEKIJK - Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels geeft uitleg over de dosering en mogelijke bijwerkingen bij jongeren en kinderen (lees voort na de video):

Videospeler inladen...

Veel vragen over grootouders en sociaal contact

Veel van de vragen van de kinderen gingen over sociaal contact: met vrienden, met familie en vooral ook met hun grootouders. Die grootouders zijn de volgende aan de beurt in de vaccinatiestrategie. Op de vraag ze opnieuw hun grootouders mogen knuffelen nadat die gevaccineerd zijn, antwoordde de premier voorzichtig dat dat niet meteen aan de orde zal zijn, maar dat dat ergens deze zomer wel opnieuw moet kunnen.

Ook over de paas -en zomerkampen heeft hij goed nieuws: die zouden moeten kunnen doorgaan. Verjaardagsfeestjes thuis mogen nog niet, omdat daar vaak kinderen uit verschillende (klas)bubbels samenkomen.  Kinderen zullen dus net als iedereen nog even moeten leven met de beperkingen. Na de zomer zullen ook kinderen stilletjesaan kunnen terugkeren naar het normale leven.

Op de vraag waarom het zolang geduurd heeft voor er naar de kinderen geluisterd werd, had de premier niet meteen een antwoord. Vooral tijdens de eerste lockdown kwam er veel kritiek op de coronamaatregelen. Ze zouden te weinig rekening houden met de noden van kinderen.

Bekijk hoe Yoannis (10 jaar) de premier daarover het vuur aan de schenen legt (lees verder na de video):

Videospeler inladen...

"Ik wil ergens naartoe gaan waar veel volk samen is zonder bang te zijn"

De kinderen wilden ook weten hoe De Croo als premier dit jaar beleefd heeft. Net als vele anderen moest ook de eerste minister zoveel mogelijk thuiswerken. Met zijn twee zonen in huis, was het niet altijd even makkelijk om zich te concentreren, al zegt De Croo wel genoten te hebben van zoveel tijd samen. Ook geeft hij zelf toe niet altijd tevreden te zijn met de regels die heeft hij moeten opleggen om de coronapandemie in te dijken.

Op de vraag over wat hij graag wil doen als corona weg is, kan hij snel antwoorden: "Ik wil graag met mijn vrouw en twee zonen ergens naartoe gaan en een terrasje doen. Ik wil graag mensen ontmoeten en knuffelen en naar een plaats gaan waar er veel volk is en er muziek is, zonder schrik te hebben van elkaar."

Om af te sluiten had de premier nog een boodschap voor alle kinderen. "Je moet vooruitkijken. Binnen twee of drie jaar, als we zeker zijn dat het allemaal voorbij is, dan gaan we terugkijken en denken: wat voor een tijd was dat. Maar als jullie ouder zijn, gaan jullie terugkijken en denken: het is nu toch echt veel beter."

Bekijk hieronder de slotboodschap van premier De Croo aan de kinderen:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige uitzending van "Karrewiet", met alle vragen van de kinderen en het antwoord van de premier. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen