AFP or licensors

Prins William na interview met Harry en Meghan: "Wij zijn beslist geen racistische familie"

Voor het eerst heeft een lid van de Britse koninklijke familie persoonlijk gereageerd op de aantijgingen van Meghan en prins Harry in het interview met Oprah Winfrey. Harry's broer prins William antwoordde op een vraag hierover dat de koninklijke familie beslist geen racistische familie is: “we are very much not a racist family”. Dat deed hij tijdens een bezoek aan een school in Londen.

Voor het eerst heeft een lid van de koninklijke familie persoonlijk gereageerd op de aantijgingen van Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle in het spraakmakende interview met de Amerikaanse talkshowkoningin Oprah Winfrey.

Prins William, de broer van prins Harry bezocht vandaag een school in het oostelijk deel van Londen. Bij het buitengaan vroeg een reporter hem of hij al met zijn broer Harry had gesproken. Na een kleine zucht antwoordde hij: "Ik heb nog niet met hem gesproken, maar dat ga ik zeker doen."

Wij zijn beslist geen racistische familie.

Prins William

Toen de reporter vroeg: "Kan u mij zeggen of de koninklijke familie een racistische familie is, Sir?" luidde het korte antwoord: "Wij zijn beslist geen racistische familie" ("we are very much not a racist family")

BEKIJK hier de reactie van prins William en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

HERBEKIJK hier het fragment uit het interview met Meghan over de beveiliging van Archie en over zijn huidskleur:

Videospeler inladen...

Tot nog toe had de koninklijke familie enkel gereageerd met een beknopt persbericht van Buckingham Palace, vorige dinsdag, een dag na de uitzending op de commerciële zender ITV. 

Dat bericht telde welgeteld 61 woorden. Over de suggestie van Harry en Meghan dat er onderhuids racistische motieven meespeelden bij hun behandeling door de familie, luidde het: "De aanklachten die ze aanhalen, vooral die over ras, zijn zorgwekkend. Hoewel sommige herinneringen kunnen variëren, worden ze zeer ernstig genomen en zullen ze privé binnen de familie worden aangepakt. Harry, Meghan en Archie zullen altijd teergeliefde familieleden blijven."

Voorlopig lijkt de reputatieschade die het interview veroorzaakte  daarmee niet van de baan. In het Verenigd Koninkrijk en in de Gemenebestlanden reageerden mensen van kleur geschokt op de uitspraken van Meghan en Harry. 

Het Gemenebest is het netwerk van 54 landen, vaak voormalige Britse kolonies, die nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk onderhouden. In zestien van die landen (waaronder Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Jamaica) is de Britse koningin nog altijd -formeel - het staatshoofd.

Prins William bevestigt dus dat hij nog met zijn broer Harry gaat praten. De twee hebben elkaar niet meer ontmoet sinds het vertrek van prins Harry en Meghan uit het Verenigd Koninkrijk, op 9 maart vorig jaar. Corona maakte heen en weer reizen natuurlijk ook bijzonder moeilijk.

Lees verder onder de afbeelding:

AFP or licensors

Standbeeld

De vraag wordt gesteld of het koppel de komende tijd nog welkom is bij de familie. Op 10 juni - als alles goed gaat - viert prins Philip, de echtgenoot van de Queen, zijn 100e verjaardag. Prins Philip is de grootvader van Harry: gezien zijn leeftijd zal er vermoedelijk niet vaak meer een gelegenheid zijn om samen een verjaardag te vieren.

En op 1 juli staat de onthulling gepland van een nieuw standbeeld van prinses Diana, de moeder van William en Harry. Het komt in de verzonken tuin van Kensington Palace te staan. Dat is trouwens ook de plek waar Harry en Meghan hun verloving aankondigden. 

De broers hebben het initiatief voor het standbeeld van hun moeder altijd volmondig gesteund. Het zou dus erg vreemd overkomen als enkel William de inhuldiging zou bijwonen - gesteld althans dat er tegen die tijd geen coronabeperkingen meer zijn. Er wordt overigens niet vanuit gegaan dat Kate en Meghan aanwezig zullen zijn bij de inhuldiging.

Meest gelezen