Stad Antwerpen plant heraanleg studentenbuurt om sluipverkeer te vermijden

De stad Antwerpen wil verschillende straten in de studentenbuurt op termijn autoluw maken. Het gaat om de omgeving van de Stadswaag, de Varkensmarkt, de Paardenmarkt en Klapdorp. Vanaf volgende maand zullen straten in de buurt er alvast van rijrichting veranderen en tijdelijk worden ingericht als woonerf. "De geroutineerde Antwerpenaar kent hier en daar wel een omweggetje om sneller te zijn, maar dat gedrag willen we weghalen", zegt Koen Kennis, schepen van Mobiliteit (N-VA).

In de universiteitsbuurt in Antwerpen rijden er te veel auto's die er niet moeten zijn. De stad wil verschillende straten daarom op termijn autoluw maken, in de omgeving van de Stadswaag, de Varkensmarkt, de Paardenmarkt en Klapdorp. In afwachting van de definitieve heraanleg, zullen enkele straten tijdelijk ingericht worden als woonerf. Dat zou sluipverkeer moeten ontmoedigen. 

"Wij merken dat de geroutineerde Antwerpenaar hier en daar wel eens een omweggetje weet om een verkeerslicht te mijden en net iets sneller te zijn. Dat soort gedrag willen we weghalen", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). 

De geroutineerde Antwerpenaar weet hier en daar wel een omweg om net iets sneller te zijn. Dat gedrag willen we weghalen

Schepen Koen Kennis (N-VA)

Vanaf de eerste helft van april zal het verkeer in de buurt daarom tijdelijk veranderen van rijrichting. "We proberen de automobilist in onze 16de- eeuwse binnenstad zo veel mogelijk naar onze parkeerlussen te leiden, zodat enkel bewoners en bezoekers zich nog op de woonerven begeven", aldus Kennis. 

Op een woonerf mogen auto's nog maar 20 kilometer per uur rijden en mogen ze enkel parkeren in de daarvoor aangeduide vakken.

Meest gelezen