Archiefbeeld van de politieactie van dinsdag.

Drugsspeurder Antwerpse politie opgepakt in "operatie Sky", andere agent vrijgelaten: "Mogelijk informatie doorgespeeld"

Vanmorgen hebben speurders twee hoofdinspecteurs van de Antwerpse politie opgepakt in het grote onderzoek rond georganiseerde misdaad en drugshandel in ons land. Het gaat om een koppel. De vrouw is ondertussen vrijgelaten, de man moet morgen voor de onderzoeksrechter verschijnen. In de dossiers rond de zogeheten "operatie Sky" werden eerder al 2 Antwerpse advocaten aangehouden. In het federale dossier naar Sky ECC zijn 17 mensen aangehouden.

Dinsdagochtend viel de politie binnen op meer dan 200 plekken, vooral in Limburg en Antwerpen, in het kader van een grootschalige actie tegen drugshandel en georganiseerde misdaad. De speurders kwamen de verdachten op het spoor door in te breken (en dus mee te lezen) in versleutelde telefoons van het bedrijf Sky ECC. De verdachten gebruikten die telefoons om met elkaar te communiceren. 48 mensen werden bij de politieactie opgepakt. 

Verschillende dossiers

Van die 48 mensen werden er 28 opgepakt in kader van het  hoofdonderzoek naar de activiteiten van Sky ECC. Onder hen een bekende kickbokser. Van die 28 mensen werden er ondertussen 17 aangehouden, laat federaal magistraat Eric Van der Sypt weten. "Die aanhoudingen kaderen in het onderzoek naar de handel en gebruik van de Sky ECC-telefoons. Die mensen worden verdacht van witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie", aldus Van der Sypt. 

De federale politie doet intussen een oproep naar iedereen die een Sky ECC-telefoon heeft. De data van de Belgische gebruikers werden afgeluisterd op bevel van een Franse onderzoeksrechter en die data zullen nu verder onderzocht worden in ons land, klinkt het in een opsporingsbericht.

"Aan bedrijven en personen die voor legitieme doeleinden gebruik zouden hebben gemaakt van de diensten van Sky ECC wordt gevraagd zich te melden bij de politie. De verzamelde data zullen na verificatie veilig gesteld worden en niet langer onderwerp uitmaken van verder politie-onderzoek."

"Van die 48 hebben we 20 mensen doorgestuurd naar de lokale parketten van Luik, Limburg, Oost-Vlaanderen en Charleroi", legt Van der Sypt uit. Die verdachten kaderen in dossiers die zijn opgestart op basis van wat er in die onderschepte berichten te lezen viel. Het gaat dan bijvoorbeeld over onderzoeken naar corruptie, drugs of wapens. 

We onderzoeken of de hoofdinspecteur informatie doorspeelde

Antwerpse parket

Antwerps parket

Het parket van Antwerpen startte zo al 8 onderzoeken op. In een van die onderzoeken werden gisteren en eergisteren 2 Antwerpse advocaten aangehouden. Zij werden dinsdag opgepakt bij de actie en dus doorgestuurd naar het parket van Antwerpen. In nog een ander Antwerps dossier dat voortvloeit uit "operatie Sky" werd ook een andere verdachte aangehouden, een andere is vrij onder voorwaarden. 

In een van die 8 Antwerpse onderzoeken werden vanmorgen ook twee hoofdinspecteurs van de lokale politie van Antwerpen opgepakt (zij zitten dus niet bij de oorspronkelijke 48 opgepakten). Het gaat om een koppel. Het parket van Antwerpen laat in een persbericht weten dat de vrouw ondertussen is vrijgelaten. De man wordt morgen verhoord door de onderzoeksrechter. Er werd een huiszoeking gedaan op hun privéadres, maar ook op hun werkplek. De lokale politie van Antwerpen kan en mag op dit moment niet communiceren over de zaak.

Wie is de opgepakte agent?

De man heeft de rang als hoofdinspecteur bij de lokale politie en werkt volgens onze informatie als speurder bij het drugsteam. Wat zijn rol precies is binnen dat drugsteam is niet duidelijk. De man wordt op dit moment verdacht van corruptie, lidmaatschap van een criminele organisatie en schending van het beroepsgeheim. Al kunnen die kwalificaties nog wijzigen.

De agent zou volgens het persbericht van het Antwerpse parket benaderd zijn vanuit het criminele milieu. "Dat lijkt toch zo op basis van onderschepte berichten uit het Sky-onderzoek", legt parketwoordvoerder Kristof Aerts uit. "Het zou gaan om het opzoeken van gegevens uit politiedatabanken en die al dan niet tegen betaling doorgeven aan het criminele milieu. Dat zijn zware aantijgingen die nu verder worden onderzocht", aldus Aerts. 

Het kan zijn dat er nog mensen worden opgepakt. We zijn de berichten volop aan het uitlezen

Eric Van der Sypt, federaal magistraat

Volgens federaal magistraat Van der Sypt is het mogelijk dat er nog mensen worden opgepakt. Al wijst hij niet per se naar agenten. "We zijn nu volop de versleutelde berichten aan het uitlezen. Het kan dat er de komende periode nieuwe dossiers worden aangemaakt, of bestaande dossiers worden aangedikt. Het zou kunnen dat er nog mensen worden opgepakt de komende dagen, weken of maanden", aldus de federaal magistraat.

Bekijk hieronder het verslag van Fatma Taspinar uit "Het Journaal" van vanmiddag (toen er nog weinig info was over de opgepakte agenten):

Videospeler inladen...

Meest gelezen