Videospeler inladen...

Coronavaccin van Johnson & Johnson goedgekeurd door Europees Geneesmiddelenagentschap

Zoals verwacht heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap het coronavaccin van het Amerikaanse Johnson & Johnson zopas goedgekeurd voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is het eerste goedgekeurde vaccin waar maar één dosis van nodig is en waar veel landen op rekenen om hun vaccinatiestrategie te kunnen versnellen. Het vaccin biedt 67 procent bescherming tegen de symptomen van COVID-19.

Na Pfizer, Moderna en AstraZeneca is nu ook een vierde coronavaccin goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap: dat van Johnson & Johnson. De officiële benaming luidt "COVID-19 Vaccine Janssen", genoemd naar de grote Belgische vestiging van dochterbedrijf Janssen Pharmaceutica in Beerse waar het vaccin gedeeltelijk is ontwikkeld.

Uit de klinische studie bij 44.000 proefpersonen bleek dat het vaccin 67 procent werkzaam is tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, vanaf 2 weken na de inspuiting.

Bij 116 van de 19.630 gevaccineerde proefpersonen (de andere helft kreeg een placebo, red.) werden wel nog milde symptomen vastgesteld na vaccinatie. Het vaccin zou bijna volledig beschermen tegen ernstige symptomen, ziekenhuisopnames en sterfte.

Het vaccin van Johnson & Johnson kan op koelkasttemperatuur worden bewaard en werkt net als het vaccin van AstraZeneca met een aangepast verkoudheidsvirus.

Wat met de leveringen?

Europa heeft al 200 miljoen dosissen van het vaccin besteld, 5 miljoen daarvan zijn voor ons land bestemd. De eerste dosissen zouden al in april worden geleverd, al is er de voorbije dagen wat ongerustheid ontstaan over de timing van die eerste dosissen. 

De vraag is: wanneer komen die vaccins toe? Johnson & Johnson is daar zeer voorzichtig in en ik kan hen dat niet verwijten

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (SP.A)

Johnson & Johnson zou hebben beloofd om al 55 miljoen dosissen aan de EU te leveren tussen april en juni, maar dat exacte aantal is voorlopig niet meer bevestigd door het Amerikaanse farmabedrijf.

"Het bedrijf is daar zeer voorzichtig in. Dat is vervelend, maar ik kan hen dat niet verwijten", zei federaal minister Frank Vandenbroucke in "Villa Politica". "Het is nog vervelender als een bedrijf beloftes maakt die het niet kan nakomen. De goedkeuring is sneller gekomen dan we verwacht hadden, maar het blijft de vraag wanneer die vaccins zullen toekomen."

We zijn optimistisch dat we de verwachting kunnen invullen

Johan Van Hoof - onderzoeker Johson & Johnson-vaccin

Johan Van Hoof, een onderzoeker die het vaccin mee ontwikkelde, heeft er goede hoop in dat de beloofde 200 miljoen vaccins nog dit jaar aan Europa geleverd kunnen worden. "We zijn optimistisch dat we de verwachting kunnen invullen."

"De vaccins zijn al grotendeels doorlopen, als alle controletesten goed zijn, kunnen we de datum van 15 april halen. De details zijn nog niet helemaal bekend, omdat het opschalen variabel kan zijn. Maar ook daar zijn we optimistisch dat we snel kunnen versnellen. We hopen dat we geen slechte verrassingen hebben."

Bekijk hier Johan Van Hoof (Johnson & Johnson) in "Het Journaal";

Videospeler inladen...

Meest gelezen